Θετικό τεστ στις διακοπές: Τώρα τι κάνω;

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Εν μέσω πανδημίας έχουν επιβληθεί διάφορες προϋποθέσεις σχετικά με τα αεροπορικά ταξίδια. Όποιος θέλει να επιβιβαστεί σε εμπορικό αεροπλάνο δεν πρέπει σε πολλές χώρες να υποδείξει το αποτέλεσμα ενός τεστ, τόσο για την πτήση αναχώρησης όσο και για την επιστροφή. Εάν το τεστ πριν την αναχώρηση βγει θετικό, τότε η μόνη επιλογή είναι η ακύρωση του ταξιδιού και η παραμονή σε καραντίνα. Τι συμβαίνει όμως όταν το τεστ πριν την αναχώρηση είναι θετικό; Θα χαρούμε να σας εξηγήσουμε, τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση ενός θετικού τεστ στις διακοπές.

Η πτήση της επιστροφής πρέπει να αναβληθεί 

Ας ξεκινήσουμε με το αυτονόητο: Δεν θα ήταν καλό να επιβιβαστείτε στην πτήση, εφόσον δεν έχετε αρνητικό τεστ. Ο κίνδυνος μετάδοσης  για τους υπόλοιπους επιβάτες θα ήταν πολύ μεγάλος. Θα πρέπει λοιπόν να ακυρώσετε την επιστροφή σας και να αναλάβετε οι ίδιοι το κόστος του νέου εισιτηρίου, αφού ούτε το κράτος ούτε κάποια ασφάλεια υγείας με κάλυψη και στο εξωτερικό μπορούν να επέμβουν. 

Περιορίζεστε από τους κανόνες της χώρας διαμονής σας για την καραντίνα 

Συστήνεται να ενημερωθείτε εκ των προτέρων όσον αφορά τις διατάξεις περί καραντίνας του ταξιδιωτικού προορισμού σας πριν ταξιδέψετε. Το αργότερο όταν λάβετε θετικό τεστ, θα πρέπει να κάνετε εκτενή έρευνα για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Σχεδόν σε όλες τις χώρες είστε υποχρεωμένοι να παραμείνετε σε καραντίνα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσησής σας. Αυτό που ενδεχομένως αλλάζει ριζικά ανάλογα με τον τόπο διαμονής είναι ο τρόπος.

ασθενη με κορονοιο

Ορισμένοι δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί όπως η Μαγιόρκα χρησιμοποιούν ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας κοντά στο αεροδρόμιο. Σε άλλες χώρες, όμως, είστε υπεύθυνοι για την εξεύρεση ενός μέρους για να μπείτε σε καραντίνα. Πολλά ξενοδοχεία έχουν πλέον συμβιβαστεί με την κατάσταση και φιλοξενούν και τους θετικούς στην κορόνα επισκέπτες, ακόμη και αν αυτοί πρέπει φυσικά να απομονωθούν στο δωμάτιό τους.

Τα ασφαλιστικά ταμεία και η ασφάλεια υγείας στο εξωτερικό δεν είναι αρμόδια σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον η διαμονή σε ξενοδοχείο δεν αποτελεί ιατρική φροντίδα.  Ούτε από την πατρίδα σας μπορείτε να περιμένετε κάποιου είδους στήριξη. Έτσι μένουν δύο εναλλακτικές: Σε ορισμένες περιπτώσεις η χώρα διαμονής αναλαμβάνει τα έξοδα για τα ειδικά επιλεγμένα ξενοδοχεία καραντίνας. Σε ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπου αυτό δεν ισχύει, ο επιβάτης είναι ο ίδιος αρμόδιος και μπορεί να επιλέξει μια από τις ειδικές ταξιδιωτικές άδειες για τον κορωνοϊό, οι οποίες καλύπτουν και τα έξοδα της διανυκτέρευσης για την καραντίνα. 

Επιπλέον θα ήταν καλό να υπολογίζετε ότι η καραντίνα σας θα διαρκέσει περίπου 5 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά η τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες καθορίζονται από την εκάστοτε χώρα. Ανάλογα με τη χώρα υπάρχει και η περίπτωση να απαλλαγείτε νωρίτερα από την καραντίνα με την επίδειξη ενός αρνητικού τεστ.

Σε περίπτωση ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων απαιτείται ιατρική βοήθεια

Φυσικά το επιθυμητό είναι η λοίμωξή σας να είναι ήπια. Παρά το θετικό τεστ, είναι πολύ πιθανό να παραμείνετε ασυμπτωματικοί ή να παρουσιάσετε μόνο ήπιας μορφής συμπτώματα, για τα οποία δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

Υπάρχει παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος να εμφανιστούν εν καιρώ και σοβαρότερα συμπτώματα. Εν προκειμένω συστήνεται ιατρική περίθαλψη από ένα γιατρό ή ένα νοσοκομείο. Μπορείτε να ενημερωθείτε και από εδώ εκ των προτέρων, ώστε να μην χάσετε χρόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι ανά πάσα στιγμή – καλό θα ήταν όμως όχι με εμπορικό αεροπλάνο

Αποτελεί κοινή πλάνη η αντίληψη ότι μετά από ένα θετικό τεστ είστε υποχρεωμένοι να παραμείνετε στη χώρα διαμονής σας και δεν επιτρέπεται να φύγετε. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, συγκεκριμένα απλώς δεν θα ήταν καλό να μεταφερθείτε με εμπορικό αεροπλάνο και πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού να παραμείνετε σε απομόνωση, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες της καραντίνας. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας υπάρχουν οι επιλογές επαναπατρισμού είτε με ιδιωτικό τζετ είτε με ειδικά εξοπλισμένο αεροασθενοφόρο.

Ιδιωτικό Τζετ

Bombardier Challenger 604

Ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να μεταφερθούν μόνοι με ιδιωτικό αεροσκάφος. Η μεταφορά προς το αεροδρόμιο και το τσεκ ιν μπορούν να διοργανωθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει καμία επαφή με άλλους ανθρώπους.

Στο ιδιωτικό αεροσκάφος θα είστε ολομόναχοι στην καμπίνα των επιβατών. Οι πιλότοι παραμένουν στο πιλοτήριο και σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις δεν υπάρχουν άλλα μέλη πληρώματος. Έτσι τηρούνται οι κανονισμοί της καραντίνας και μπορείτε να ταξιδέψετε γρήγορα, με ασφάλεια και άνεση προς το σπίτι σας. Φυσικά θα φροντίσουμε και τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο άφιξης προς το σπίτι σας, πάντα με γνώμονα τους περιορισμούς της καραντίνας.

Αεροασθενοφόρο

Αν πρέπει να επιστρέψετε υπό ιατρική παρακολούθηση, μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροασθενοφόρο. Εν προκειμένω βρίσκεται στη διάθεσή σας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ένας εξειδικευμένος γιατρός. Ούτως ή άλλως στο αεροσκάφος υπάρχει εξοπλισμός ΜΕΘ, ώστε να μη σταθεί τίποτα εμπόδιο στην ασφαλή μεταφορά του ασθενούς. Προφανώς αναλαμβάνουμε και τη μεταφορά σας με ασθενοφόρο προς το αεροδρόμιο και προς τον τελικό σας προορισμό στη χώρα σας.

Υπάρχουν δύο επιλογές, όσον αφορά στη διασφάλιση της απομόνωσής σας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σε πιο ήπιες μορφές λοίμωξης το ιατρικό πλήρωμα φοράει ειδικές στολές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ή σε μεγαλύτερες διαδρομές χρησιμοποιείται ειδική μονάδα απομόνωσης, όπου ο ασθενής μπορεί να ξαπλώσει με άνεση. Ειδικές εσοχές καθιστούν δυνατή την παρέμβαση των γιατρών ανά πάσα στιγμή, ενώ η διαφορά πίεσης στο εσωτερικό διασφαλίζει ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί και στο εξωτερικό. 

Επιστροφή στο Σπίτι Οδικώς: Δυνατή με Ασθενοφόρο

Σε περιπτώσεις όπου η διαδρομή της επιστροφής είναι κοντινή, υπάρχει και η επιπλέον εναλλακτική του ασθενοφόρου. Ενώ το ταξίδι με το δικό σας ή ένα νοικιασμένο αμάξι θα αποτελούσε παράβαση των κανονισμών της καραντίνας, η μεταφορά ενός απομονωμένου ασθενή επιτρέπεται. Με τη συνοδεία ιατρικού προσωπικού με ειδικές στολές προστασίας θα επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι σας. Η ιατρική ομάδα αναλαμβάνει και τη διατροφή σας, ώστε να μην χρειαστεί σε καμία περίπτωση να αφήσετε το όχημα.

ασθενοφορο

Κατά την αξιολόγηση της δυνατότητας μεταφοράς με ασθενοφόρο παίζουν ρόλο τόσο η απόσταση όσο και η διαδρομή καθαυτή. Αν χρειαστούν και επιπλέον μέσα μεταφοράς, όπως π.χ. ένα φεριμπότ, η επιλογή του ασθενοφόρου αποκλείεται. Όσον αφορά στην απόσταση, η τελική απόφαση για το αν θα γίνει η μεταφορά με ασθενοφόρο πρέπει να ληφθεί από εσάς τους ίδιους και έχοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες. Για κάποιους ένα ταξίδι 18 ωρών από τη Βιέννη προς την Αθήνα ενδεχομένως να μην αποτελεί πρόβλημα. Για άλλους θεωρείται επιπλέον επιβάρυνση, ενώ ασθενείς με κορωνοϊό χρειάζονται ξεκούραση και χαλάρωση.

Η Medical Air Service Hellas σας φέρνει σπίτι σας

Μετά από ένα θετικό τεστ στις διακοπές μπορείτε να αφεθείτε στα χέρια της Medical Air Service Hellas. Θα οργανώσουμε για εσάς ένα γρήγορο και ασφαλές ταξίδι επιστροφής, ώστε να μη χρειαστεί να περάσετε την καραντίνα στο εξωτερικό. Τα ιδιωτικά μας τζετ, τα αεροασθενοφόρα και τα ασθενοφόρα μας βρίσκονται στη διάθεσή σας παγκοσμίως και η διεθνής ομάδα μας θα φροντίσει να σας διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο με την ταλαιπωρία της οργάνωσης. Χάρη στην πολυετή εμπειρία μας θα σας φέρουμε με ασφάλεια στο σπίτι σας!

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας