Πραγματοποίηση πτήσης με Long-COVID / Post-COVID

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ως αποτέλεσμα, ένα ορισμένο ποσοστό ασθενών που έχουν επιζήσει από μια ασθένεια λόγω κορωνοϊού πάσχουν από Long-COVID ή από σύνδρομο Μετά Covid - κατάσταση (Post-COVID). Ο ορισμός αυτών των διαταραχών ποικίλλει, όπως και τα συμπτώματα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις λεπτολογίες του ορισμού, πολλοί ασθενείς με Long ή Post-COVID αντιμετωπίζουν το ερώτημα εάν μπορούν να ξεκινήσουν ένα αεροπορικό ταξίδι για μια εγκατάσταση αποκατάστασης είτε να πάνε διακοπές, χωρίς να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Θέλουμε να διευκρινίσουμε αυτήν την ερώτηση.

πτηση με κορονοιο

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Long-COVID και Post-COVID;

Το κοινό που έχουν οι δύο όροι είναι ότι αφορούν συμπτώματα που εμφανίζονται πολύ μετά την πραγματική ασθένεια με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πρόταση του Βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE), παράπονα από τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση αναφέρονται ως Long-COVID και από δώδεκα εβδομάδες ως Post-COVID. Φυσικά, εδώ περιλαμβάνονται μόνο ενοχλήσεις που προκαλούνται από τη μόλυνση.

Η πρόταση της NICE είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και ως εκ τούτου εφαρμόζεται σε πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, από την άλλη πλευρά, μόνο ένας από τους δύο όρους χρησιμοποιείται συχνά, καθώς οι δύο ασθένειες διαφέρουν μόνο ως προς το χρόνο μεταξύ τους και τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Ποια συμπτώματα είναι πιθανά;

Τα συμπτώματα του Long ή Post-COVID διαφέρουν πολύ από περίπτωση σε περίπτωση. Μπορούν ακόμη και αργότερα να εμφανιστούν σε ασθενείς με ήπια πορεία του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όσο νέες ενοχλήσεις όσο και επιδείνωση υπάρχων χρόνιων προβλημάτων. Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της μελέτης, είναι γνωστά 203 ενοχλήσεις, οι οποίες φυσικά δεν εμφανίζονται σε κάθε ασθενή.

Από πονοκέφαλο έως μούδιασμα στο πόδι, σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να επηρεαστεί. Προβλήματα μνήμης, προβλήματα στους πνεύμονες ή στην καρδιά, τριχόπτωση ή πεπτικές διαταραχές είναι επίσης μεταξύ των πιθανών εκδηλώσεων.

Τα προβληματικά συμπτώματα του Long-COVID για πραγματοποίηση πτήσης

Φυσικά, κάθε σύμπτωμα του Long- ή Post-COVID δεν είναι πρόβλημα αν θέλετε να ξεκινήσετε ένα αεροπορικό ταξίδι. Για παράδειγμα, η τριχόπτωση δεν αποτελεί φυσικά εμπόδιο. Μερικά από τα σημαντικότερα συμπτώματα, που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε χωρίς να είναι πλήρης η λίστα.

Δύσπνοια και άλλα πνευμονικά προβλήματα

κορονοιοσ

Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, μέσα στο αεροπλάνο ο αέρας γίνεται όλοι και πιο αραιός: Αν και υπάρχει μια πίεση αέρα στην καμπίνα των επιβατών που αντιστοιχεί «μόνο» στις συνθήκες σε υψόμετρο γύρω στα 2.500 μέτρα, το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί και σε αυτό. Σε υγιείς ασθενείς, η αναπνοή επιταχύνεται λίγο, έτσι ώστε οι πνεύμονες να μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν αρκετό οξυγόνο.

Ωστόσο, εάν υποφέρετε από δύσπνοια ή άλλα προβλήματα στους πνεύμονες λόγω Long-COVID, ενδέχεται να μην μπορείτε να επιταχύνετε επαρκώς την αναπνοή σας και έτσι να μην λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο. Μια τακτική πτήση υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, για παράδειγμα, υπάρχει κίνδυνος υποξίας.

Προβλήματα στα αυτιά

Κάθε επιβάτης γνωρίζει το χαρακτηριστικό τρίξιμο στο αυτί όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα εξισορροπεί τη πίεση και έτσι προσαρμόζεται στην αλλαγμένη πίεση αέρα. Ωστόσο, όσοι υποφέρουν από πόνο στο αυτί ή ζάλη ως μέρος του Long-COVID θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Στην περίπτωση προβλημάτων στο αυτί, είναι πιθανό αυτή η εξισορρόπηση πίεσης να μην λειτουργεί πλέον λόγω διόγκωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πόνος στο αυτί να επιδεινώνεται αρκετά κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να είναι δυνατή και βλάβη στο τύμπανο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πρόβλημα στο αυτί που σχετίζεται με τον COVID-19 αποκλείει μια προγραμματισμένη πτήση. Ωστόσο, θα πρέπει σε αυτά τα συμπτώματα να δίνεται ιδιαίτερη σημασία και να τα ελέγχετε πάντα με έναν γιατρό πριν πετάξετε.

Προβλήματα στο στομάχι και το έντερο

προβληματα στο στομαχι και εντερο

Η ναυτία και η διάρροια είναι επίσης πιθανά συμπτώματα του Long-COVID. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεταδοτική γαστρεντερική λοίμωξη, μια πτήση σε γενικές γραμμές είναι δυνατή. Ωστόσο, έχετε υπ΄ όψιν σας ότι σε ένα αεροπλάνο δεν υπάρχουν τόσες πολλές τουαλέτες και μπορεί να είναι κατειλημμένες, όταν θα τις χρειάζεστε περισσότερο.

Επιπλέον, η ναυτία και η διάρροια σχετίζονται με αυξημένη απώλεια υγρών. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αφυδατωθείτε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, γιατί ο ξηρός αέρας συμβάλλει επίσης στο γεγονός ότι έχετε αυξημένη ανάγκη για υγρά. Αν όμως το στομάχι δεν συνεργάζεται, δεν θα μπορέσετε να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών. Εν τέλει, μια πτήση είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά δεν συνιστάται.

Κούραση και εξάντληση

Μια πτήση ούτως η άλλως είναι εξαντλητική: Πρέπει πρώτα να φτάσετε στο αεροδρόμιο, όπου στέκεστε σε διάφορες ουρές αναμονής πριν μπορέσετε επιτέλους να καθίσετε στο αεροπλάνο. Μετά την προσγείωση, θα πρέπει να παραλάβετε τις αποσκευές σας πριν συνεχίσετε για τον προορισμό σας.

Εάν υποφέρετε ήδη από κούραση και εξάντληση, θα πρέπει τουλάχιστον να αποφύγετε την ταλαιπωρία στα αεροπορικά ταξίδια που μπορούν να αποφευχθούν. Για απαραίτητες πτήσεις, θα πρέπει τουλάχιστον να μην ταξιδεύετε ασυνόδευτος, ώστε να μην χρειάζεται να τα βγάλετε όλα πέρα χωρίς βοήθεια.

Εναλλακτικές για τακτικές πτήσεις

Εάν μια τακτική πτήση δεν είναι δυνατή ή δεν συνιστάται λόγω μακράς διάρκειας COVID, υπάρχουν και άλλες επιλογές πτήσης για εσάς.

Ιδιωτικό τζετ

ιδιωτικο τζετ

Σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, αποφεύγετε σε μεγάλο βαθμό το άγχος μιας κανονικής πτήσης: Μπορείτε να κάνετε κράτηση απευθείας πτήσης σε κάθε δρομολόγιο και να αποφύγετε με αυτό τον τρόπο πτήσεις ανταπόκρισης. Το check-in στο General Aviation Terminal είναι πολύ πιο γρήγορο και λιγότερο περίπλοκο και μπορείτε να επιλέξετε την ώρα έναρξης ελεύθερα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια και συχνά να προσγειώνεστε πιο κοντά στον ταξιδιωτικό σας προορισμό.

Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν ένα ιδιωτικό τζετ μια καλή εναλλακτική εάν δεν είστε πολύ ανθεκτικοί λόγω του Long-COVID αλλά κατά τα άλλα υγιείς. Το ταξίδι με ιδιωτικό αεροπλάνο είναι πολύ λιγότερο εξαντλητικό, έτσι μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς περιττό άγχος.

Πτήση με ιατρική συνοδεία

Εάν επιθυμείτε ιατρική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πτήσης, μπορεί να σας παρασχεθεί ιατρικός συνοδός. Πρόκειται για γιατρό ή παραϊατρικό προσωπικό, που θα σας φροντίσει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την πτήση καθισμένοι στην Business Class ή ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι ασθενούς στην Οικονομική Θέση.

Βασική προϋπόθεση είναι να είστε αρκετά υγιείς για μια πτήση. Προβλήματα που θα επιδεινωθούν από μια πτήση δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ταξίδι. Την οριστική απόφαση για την ικανότητα πτήσης σας παίρνει η ίδια αεροπορική εταιρία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσκομίσετε μια ιατρική γνωμάτευση ή να συμπληρώσετε ένα έντυπο από τον θεράποντα ιατρό σας. Η αεροπορική εταιρεία χρειάζεται 1-2 ημέρες για να το ελέγξει και μετά να πάρει την απόφασή της.

Πτήση αεροασθενοφόρου

αεροασθενοφορο

Εάν τα συμπτώματά σας καθιστούν αδύνατη μια πτήση ή απλώς θέλετε να είστε ασφαλείς, η μεταφορά σε ένα αεροασθενοφόρο είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή σας. Εδώ, ένας έμπειρος ιατρός πτήσης θα σας φροντίζει καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό, τον οποίο βρίσκει κανείς σε μια σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επιπλέον, ένα τζετ ασθενοφόρο προσφέρει την πλήρη ευελιξία μιας ιδιωτικής πτήσης: Υπάρχουν πολλά μικρά αεροδρόμια καθώς και τα μεγάλα, διεθνή αεροδρόμια. Επιπλέον, η ώρα αναχώρησης προσαρμόζεται στις ανάγκες σας και όχι σε έτοιμα σχέδια πτήσεων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας