Μεταφορά επιστροφής λόγω κορωνοϊού με διασωλήνωση

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Εάν μια λοίμωξη από τον κορωνοϊό πάρει σοβαρή τροπή, ο ασθενής χρειάζεται συχνά επιπλέον αερισμό: Λόγω της νόσου, οι ίδιοι πνεύμονες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί για να παρέχουν στο σώμα επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Για αυτό χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση μη επεμβατικές μέθοδοι, στις οποίες ο ασθενής λαμβάνει επιπλέον οξυγόνο μέσω αναπνευστικής μάσκας. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι αρκετό, ο ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί. Τι ακριβώς είναι όμως η διασωλήνωση και πώς επηρεάζει την διεξαγωγή μιας μεταφοράς επιστροφής λόγω κορωνοϊού;

αεροδιακομιδη με κορονοιο

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας διασωλήνωσης;

Κατά τη διάρκεια μιας διασωλήνωσης, ένας καθετήρας τοποθετείται στον λαιμό και στην τραχεία του ασθενούς. Ο καθετήρας είναι αρκετά σταθερός για να διατηρεί ανοιχτές τις αναπνευστικές οδούς, ενώ αποτρέπει την είσοδο ξένων ουσιών όπως το σάλιο στους πνεύμονες. Ένας αναπνευστήρας μπορεί τώρα να συνδεθεί στο εξωτερικό άκρο του καθετήρα, ο οποίος φέρνει οξυγόνο στους πνεύμονες μέσω υπερπίεσης.

Ο ασθενής μεταφέρεται σε τεχνητό κώμα, όσο είναι διασωληνωμένος. Συνεπώς, δεν συνειδητοποιεί τη διασωλήνωση. Οι αναπνευστικοί μύες σταματούν να λειτουργούν επειδή η παροχή οξυγόνου είναι εξασφαλισμένη.

Το πλεονέκτημα της διασωλήνωσης: Μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου μπορούν να αντληθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απευθείας στους πνεύμονες. Δεδομένου ότι η παροχή οξυγόνου του ασθενούς δεν εξαρτάται πλέον από την ικανότητά του να αναπνέει, εξασφαλίζεται μια ομοιόμορφη παροχή. Ωστόσο, η διασωλήνωση έχει επίσης μειονεκτήματα: Είναι μια επεμβατική διαδικασία και ως εκ τούτου προκαλεί μια πιθανή επιβάρυνση στο σώμα.

Πτήσεις με αεροασθενοφόρο λόγω κορωνοϊού και διασωλήνωση

Εάν ένας ασθενής με κορωνοϊό πρόκειται να μεταφερθεί σε αεροασθενοφόρο, η διασωλήνωση δεν αποτελεί εμπόδιο. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στο αεροπλάνο επιτρέπουν τη μεταφορά και τον συνεχή αερισμό του διασωληνωμένου ασθενή εφόσον είναι κατά τα άλλα ικανός να πετάξει.

πτηση με αεροασθενοφορο

Αντίθετα, ορισμένοι ασθενείς που δεν λαμβάνουν επεμβατικό αερισμό στο νοσοκομείο, πρέπει να διασωληνωθούν για την πτήση στο αεροασθενοφόρο. Αυτή η διαδικασία θα εξηγηθεί λεπτομερέστερα εδώ.

Γιατί πρέπει να διασωληνωθούν κάποιοι ασθενείς για την πτήση με αεροασθενοφόρο;

Μια λοίμωξη κορωνοϊού μπορεί να αποδυναμώσει τους πνεύμονες τόσο πολύ που υπό κανονικές συνθήκες στο έδαφος, η τεχνητή αναπνοή είναι πλέον απαραίτητη. Επίσης, ο αέρας σε ένα αεροπλάνο λόγω του υψομέτρου περιέχει λιγότερο οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, οι εξασθενημένοι πνεύμονες θα απαιτούσαν την παροχή ακόμη περισσότερου οξυγόνου, και σε κάποιο σημείο αυτό δεν μπορεί πλέον να εξασφαλιστεί με μη επεμβατικές μεθόδους.

Δεδομένου ότι η διασωλήνωση είναι μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, εάν είναι δυνατόν – ειδικά όχι σε ασθενείς με κορωνοϊό. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στο αεροπλάνο και, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ένας ασθενής μπορεί επίσης να διασωληνωθεί και σε τζετ ασθενοφόρου. Ωστόσο, τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Επομένως, δεν είναι λύση να περιμένετε και να «δοκιμάζετε» εάν οι μη επεμβατικές διαδικασίες μπορεί να επαρκούν.

Πότε πρέπει να διασωληνωθεί ένας ασθενής για την πτήση με αεροασθενοφόρο;

Ευτυχώς, η διασωλήνωση είναι απαραίτητη μόνο εάν η πορεία της λοίμωξης από τον κορωνοϊό είναι πολύ σοβαρή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία τιμή που να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γιατρός για να προσδιορίσει με ακρίβεια την ανάγκη. Περισσότερο πρέπει η συνολική κατάσταση του ασθενούς να λαμβάνεται υπ΄ όψιν κατά τη λήψη της απόφασης. Ωστόσο, οι ασθενείς που πρέπει να διασωληνωθούν για πτήση με αεροασθενοφόρο έχουν ήδη οξυγονωθεί με μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου στο νοσοκομείο.

Εναλλακτικές για μεταφορά επιστροφής λόγω κορωνοϊού με διασωλήνωση;

Μια διασωλήνωση συχνά γεμίζει τους συγγενείς με αμφιβολίες και φόβους και συχνά απορρίπτεται - ειδικά εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί για το σκοπό της πτήσης με αεροασθενοφόρο και δεν είναι απαραίτητη στο έδαφος εκείνη τη στιγμή. Χωρίς διασωλήνωση, ωστόσο, ο ασθενής δεν είναι ικανός να πετάξει, επομένως η πτήση με αεροασθενοφόρο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν εναλλακτικές σε τέτοιες περιπτώσεις; Δυστυχώς όλες οι άλλες επιλογές συνδέονται με σημαντικά μειονεκτήματα και επομένως σπάνια εξετάζονται.

  • Με μεταφορά στο ασθενοφόρο ο ασθενής αποφεύγει αέρα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο σε ένα αεροπλάνο. Αυτό όμως φέρει άλλα προβλήματα. Ένα μεγάλο ταξίδι με το ασθενοφόρο είναι πολύ πιο αγχωτικό και εξαντλητικό για τον ασθενή και ως εκ τούτου αποκλείεται σε πολλές περιπτώσεις. Επιπλέον, παρά τον περιορισμένο χώρο, το ασθενοφόρο πρέπει να μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο για τη διάρκεια του ταξιδιού - συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας που θα πρέπει να προετοιμαστεί για ακατόρθωτα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Κατά συνέπεια, η μεταφορά επιστροφής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις.
  • Ένα αεροασθενοφόρο δεν πετάει τόσο ψηλά όσο ένα αεροπλάνο, επομένως ο αέρας περιέχει περισσότερο οξυγόνο. Από την άλλη, η ακτίνα είναι σημαντικά μικρότερη, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πρέπει να σταματά συχνά για ανεφοδιασμό. Επιπλέον, υπάρχει ελάχιστος χώρος και σε ένα ελικόπτερο για πρόσθετες φιάλες οξυγόνου, έτσι ώστε αυτό το μέσο μεταφοράς να μην ενδείκνυται πάντα ως κατάλληλο.
  • Η αναμονή είναι εν μέρει μόνο μια επιλογή: Φυσικά, ο ασθενής μπορεί αρχικά να παραμείνει στο τοπικό νοσοκομείο με την ελπίδα ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί αρκετά ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει αργότερα την πτήση με το αεροασθενοφόρο χωρίς διασωλήνωση. Ωστόσο, ο λόγος για τη μεταφορά της επιστροφής λόγω κορωνοϊού είναι συνήθως η δυσαρέσκεια για την τοπική ιατρική κατάσταση. Η ιδέα ότι αυτή η κατάσταση θα επιφέρει σημαντική βελτίωση φαίνεται αντίστοιχα παράξενη. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος η νόσος του κορωνοϊού να συνεχίσει να επιδεινώνεται και ο ασθενής τελικά να μην μπορεί πλέον να μεταφερθεί, ακόμη και με διασωλήνωση.

Συμπέρασμα

αεροδιακομιδη ασθενη

Την απόφαση υπέρ ή κατά της διασωλήνωσης την παίρνει πάντα ο ασθενής και οι συγγενείς του. Οι ανησυχίες είναι απολύτως κατανοητές σε αυτό το σημείο. Αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ένας αξιόπιστος γιατρός θα προτείνει διασωλήνωση μόνο εάν τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Δυστυχώς, υπό ορισμένες συνθήκες, η επιθυμία για επιστροφή μεταφοράς λόγω κορωνοϊού πρέπει να ζυγίζονται έναντι της επιθυμίας για αποκλειστικά μη επεμβατικό αερισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη μεταφορά με αεροασθενοφόρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας