Μεταφορά Ασθενούς με Κορωνοϊό: Πίσω στην Πατρίδα με Ασθενοφόρο-Τζετ

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο κορωνοϊός απασχολεί ακόμα και το 2021 ολόκληρο τον πλανήτη. Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη γίνονται με αργούς ρυθμούς και πολλές χώρες παγκοσμίως δηλώνουν ακόμα και τώρα πολλά νέα κρούσματα. Νέες μεταλλάξεις αποδεικνύονται εν μέρει ακόμα πιο ανθεκτικές και επικίνδυνες από την αρχική μορφή. Γι’ αυτό θεσπίστηκαν σε πολλές χώρες περαιτέρω μέτρα και μεταξύ άλλων μειώθηκαν και τα ταξίδια.

μεταφορα ασθενουσ με κορονοιο

Παρ’ όλα αυτά πολλοί ταξιδιώτες φεύγουν για διακοπές ακόμα και υπό καθεστώς κορωνοϊού, όσο βέβαια το επιτρέπουν αυτό οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε εφαρμογή. Επιπλέον τα επαγγελματικά ταξίδια παραμένουν απαράλλαχτα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμα και έτσι μπορεί κάποιος παρά την τήρηση των μέτρων προστασίας να κολλήσει κορωνοϊό. Επειδή όλο και περισσότερες χώρες προέλευσης απαιτούν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού για την επιστροφή, η λοίμωξη γίνεται αντιληπτή στον ταξιδιωτικό προορισμό σας.

Σε αυτήν την περίπτωση τίθεται το ζήτημα μιας μεταφοράς του ασθενή στην πατρίδα. Λόγω της ταχείας εξάπλωσης του ιού, πολλά νοσοκομεία ενδέχεται να αναγκαστούν να χρεώνουν τις υπηρεσίες τους, ενώ ταυτόχρονα πολλοί ασθενείς νιώθουν πιο ασφαλείς στο σύστημα υγείας της πατρίδας τους. Ακόμα και προβλήματα κατανόησης και η επιθυμία για συμπαράσταση από την οικογένεια και τους φίλους ενδέχεται να αυξήσουν την επιθυμία επαναπατρισμού του ασθενή από το εξωτερικό. Ακόμα και αν δεν απαιτείται ιατρική περίθαλψη, αλλά μόνο η παραμονή σε καραντίνα, ο ασθενής νιώθει γρήγορα φυλακισμένος στη χώρα διαμονής του και θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του. 

Επιτρέπεται να μεταφερθεί αεροπορικώς ασθενής με Κορωνοϊό;

Λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης δεν επιτρέπεται σε ασθενείς – είτε πιστοποιημένους είτε ενδεχόμενους – να πετάξουν με εμπορικό αεροπλάνο, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί. Προκειμένου να μεταφερθούν οι νοσούντες στην πατρίδα τους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ασθενοφόρο-τζετ. Εκεί ο ασθενής μπορεί να λάβει περίθαλψη σαν να ήταν σε μια σύγχρονη ΜΕΘ. Το ιατρικό προσωπικό μας αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ασθενή και αποφασίζει αν μπορεί να λάβει χώρα η μεταφορά με το αερασθενοφόρο. Μόλις οι γιατροί μας συμφωνήσουν για τη μεταφορά, ξεκινάει η διαδικασία του επαναπατρισμού. Η συγκεκριμένη έχει ως εξής: στο αεροσκάφος υπάρχει ένας έμπειρος γιατρός, υπεύθυνος για την ασφάλειά σας, για την οποία χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Τα αερασθενοφόρα μπορούν να διατεθούν γρήγορα παγκοσμίως. Έχουν τη δυνατότητα να προσγειωθούν όχι μόνο σε μεγάλα, διεθνή αεροδρόμια, αλλά και σε μικρότερα, τοπικά. Έτσι ο ασθενής βρίσκεται πολύ κοντά στο νοσοκομείο υποδοχής του και χρειάζεται μόνο μια σύντομη χερσαία μεταφορά. Κατά κανόνα το αερασθενοφόρο μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και την ίδια ή την αμέσως επόμενη ημέρα.

Φυσικά για την πτήση πρέπει να εξετασθεί και η καταλληλότητα της μεταφοράς για τον ασθενή. Γι’ αυτό ο αρμόδιος γιατρός μελετάει τον ιατρικό φάκελο και αποφασίζει.

Πώς μπορεί ένας ασθενής να ταξιδέψει στην απομόνωση στο αερασθενοφόρο;

Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση, οι ασθενείς με κορωνοϊό πρέπει να μεταφέρονται στην απομόνωση. Γι’ αυτό το αερασθενοφόρο είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο σύστημα απομόνωσης. Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος με άνεση και ασφάλεια στο εσωτερικό του συστήματος. Στο εσωτερικό επικρατούν επίπεδα πίεσης, τα οποία διασφαλίζουν ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί και στο εξωτερικό. Το σύστημα εξαερισμού με φίλτρα διασφαλίζει παράλληλα ότι ο ασθενής λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου χωρίς να εξαπλώνονται ιοί στο υπόλοιπο της καμπίνας.

Μέσω διαφόρων εσοχών στο σύστημα απομόνωσης, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες. Έτσι εξασφαλίζεται η βέλτιστη φροντίδα του ασθενή και παράλληλα η ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων. Χάρη του διεθνούς μας δικτύου μπορούμε να σας ετοιμάσουμε και βραχυπρόθεσμα ένα αερασθενοφόρο με σύστημα απομόνωσης.

Ενώ ένα σύστημα τέτοιου είδους είναι δομημένο για ασθενείς με συγκεκριμένο τύπο σώματος, προσφέρονται και εναλλακτικές για πιο ψηλούς ή πιο βαρείς ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν θα χωρούσαν στο σύστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιατρική ομάδα φοράει ειδικές στολές προστασίας σαν αυτές των νοσοκομείων. Έτσι αποκλείεται η μετάδοση και ο επαναπατρισμός μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια. Αυτή η εναλλακτική χρησιμοποιείται και για μικρότερες διαδρομές.

Επιστροφή με Ιδιωτικό Τζετ για Ασυμπτωματικούς Ασθενείς

Ορισμένοι ασθενείς είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, παρόλο που είναι θετικοί στον ιό. Για αυτούς τους ασθενείς προσφέρεται μια απλή επιλογή για τον επαναπατρισμό τους: Μπορούν να χρησιμοποιήσουν γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες ένα ιδιωτικό τζετ. Αφού ο ασθενής δεν χρειάζεται συνοδεία – ιατρική και μη – δεν είναι αναγκαίο να μεταφερθεί στο σύστημα απομόνωσης. Κάθεται άνετα στην καμπίνα των επιβατών και παραμένει διαχωρισμένος από τους πιλότους. Μετά το πέρας του επαναπατρισμού η καμπίνα απολυμαίνεται εξονυχιστικά, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση σε τρίτους.

Τέτοιου είδους ταξίδια πραγματοποιούνται κατά κανόνα με ιδιωτικά τζετ μεγαλύτερης εμβέλειας, τα οποία έχουν τον απαραίτητο χώρο ώστε ο ασθενής να είναι απομονωμένος. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη λύση είναι ιδανική για διηπειρωτικά ταξίδια.

Η Εναλλακτική του Ελικοπτέρου;

Ο επαναπατρισμός ασθενών με COVID μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ελικόπτερο. Και εδώ ο ασθενής απομονώνεται και παρακολουθείται από μια έμπειρη ιατρική ομάδα. Σε αντίθεση με τα αερασθενοφόρα, εδώ συνήθως υπάρχει και η δυνατότητα απευθείας μεταφοράς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Όμως η σχετικά μειωμένη εμβέλεια ενός ελικοπτέρου το περιορίζει στην κάλυψη μικρότερων αποστάσεων. Γι’ αυτό το ελικόπτερο επιλέγεται σε περιπτώσεις εγχώριων μεταφορών ή επαναπατρισμών ασθενών από γειτονικές χώρες.

Κορωνοϊός: Πόσο κοστίζει ο επαναπατρισμός του ασθενή;

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες η ασφάλεια υγείας για το εξωτερικό καλύπτει τα έξοδα του επαναπατρισμού ασθενών, ιδιαίτερα όταν στη χώρα διαμονής δεν είναι δυνατή η παροχή της κατάλληλης θεραπείας. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται λόγος για έναν ιατρικά αναγκαίο επαναπατρισμό. Μόνο λίγες ασφάλειες υγείας για το εξωτερικό αναλαμβάνουν το κόστος, ακόμα και αν στην πατρίδα αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα για τη θεραπεία, παρόλο που υπάρχει και η δυνατότητα της βασικής παροχής θεραπείας και στη χώρα διαμονής. Γι’ αυτό η ασφάλεια πρέπει να καλύπτει και ιατρικά σκόπιμους επαναπατρισμούς.

Σε περίπτωση που η ασφάλεια απορρίψει την ανάληψη του κόστους ή τα εν λόγω έξοδα δεν καλύπτονται, το κόστος μπορεί να καλυφθεί και ιδιωτικά. Συγκεκριμένα μπορείτε να λάβετε από ιδιωτικούς φορείς, όπως τη Medical Air Service Hellas, μια προσωποποιημένη προσφορά μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Δυστυχώς δεν ισχύουν καθολικές τιμές για τις αεροδιακομιδές.

Ο υπολογισμός του κόστους γίνεται, αφού έχουν ληφθεί υπόψιν οι ακριβείς διαδρομές και το απαραίτητο αεροσκάφος. Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η φύση του περιστατικού, δηλαδή κατά πόσον πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. 

Ο Επαναπατρισμός σας με τη Medical Air Service Hellas

Θα διοργανώσουμε εντός μικρού χρονικού διαστήματος τη μεταφορά του ασθενούς από το εξωτερικό. Ακόμα και για ασθενείς με κορωνοϊό διαθέτουμε άμεσα αερασθενοφόρα ή ιδιωτικά τζετ και διασφαλίζουμε την ασφαλή από ιατρικής άποψης επιστροφή στον πατρίδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου τη μεταφορά, δηλαδή διοργανώνουμε στα πλαίσια της υπηρεσίας «από Κρεβάτι σε Κρεβάτι» όλες τις απαραίτητες χερσαίες μεταφορές με ασθενοφόρα ή διασωστικά οχήματα και συντονίζουμε όλες τις παραλαβές και τις αλλαγές. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να στηριχθείτε στη μακροχρόνια εμπειρία και στη διεθνούς εμβέλειας δικτύωσή μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας