Πτήση-ECMO από τη Ρουμανία προς τη Γερμανία

Την περασμένη εβδομάδα ένα γερμανικό νοσοκομείο χρειάστηκε τις υπηρεσίες μας. Συγκεκριμένα, ένας ασθενής από το Βουκουρέστι έπρεπε να παραληφθεί από εκεί και να μεταφερθεί στη Γερμανία. Η ιδιαιτερότητα αυτής της αποστολής ήταν ότι ο ασθενής έπασχε από οξεία πνευμονική ανεπάρκεια, γι’ αυτό και απαιτούνταν παροχή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO). Δηλαδή το μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας αναλαμβάνει μερικώς ή εξ ολοκλήρου τη λειτουργία των πνευμόνων, ώστε να επιβαρύνονται λιγότερο.

πτηση-ECMO

Τα εν λόγω μηχανήματα είναι σχετικά δυσεύρετα. Γι’ αυτό και στο Βουκουρέστι δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο και η γερμανική κλινική έπρεπε να χρησιμοποιήσει το δικό της για την πτήση. Εφόσον επρόκειτο για επείγον περιστατικό, η μεταφορά του ασθενή έπρεπε να λάβει χώρα την ίδια κιόλας μέρα.

Γρήγορος Τρόπος Αντιμετώπισης

Για τους έμπειρους συντονιστές μας αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Εντός λίγων ωρών διοργανώσαμε αεροδιακομιδή με αεροσκάφος τύπου Cessna Citation 680 Sovereign, το οποίο τους περίμενε στο αεροδρόμιο. Πέραν του μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας, διατέθηκε και ιατρικό πλήρωμα υπεύθυνο για την επιτήρηση του ασθενή. Η ιατρική ομάδα συμπληρώθηκε και με έναν νοσοκόμο ασθενοφόρου, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει τον εξειδικευμένο γιατρό σε κάθε περίπτωση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεκίνησε η διαδρομή προς το Βουκουρέστι.

Εκεί το ασθενοφόρο-τζετ προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Băneasa. Εν συγκρίσει με το δημοφιλέστερο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, το Henri Coandă, το «Băneasa» είναι μεν μικρότερο, βρίσκεται δε πιο κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας – ένα μεγάλο πλεονέκτημα δεδομένης της επείγουσας φύσης του περιστατικού. 

Μεταφορά Ασθενή προς τη Γερμανία

H ιατρική ομάδα πήγε στο νοσοκομείο, ώστε ο ασθενής να συνδεθεί στο μηχάνημα ECMO. Τέλος, οι γιατροί και ο ασθενής μεταφέρθηκαν με το ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο. Εκεί το αεροσκάφος ήταν σε ετοιμότητα και απογειώθηκε προς Γερμανία, μόλις επιβιβάστηκαν οι γιατροί και ο ασθενής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας το αερασθενοφόρο μας προσγειώθηκε στη Γερμανία. Ο ασθενής μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο απευθείας στο νοσοκομείο υποδοχής, οπότε μπορέσαμε να διεκπεραιώσουμε την αεροδιακομιδή γρήγορα και με τον ασθενή μας πλήρως ικανοποιημένο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας