Επαναπατρισμός Ασθενή από τον Ινδικό Ωκεανό

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Με τις υπηρεσίες μιας βρετανικής εφοπλιστικής εταιρείας μπορέσαμε να αποδείξουμε την παγκόσμιας εμβέλειας ετοιμότητά μας. Ένα καράβι της εφοπλιστικής εταιρείας βρισκόταν σε δρομολόγιο στον Ινδικό Ωκεανό, όταν ένα μέλος του πληρώματος έπαθε εγκεφαλικό.

επαναπατρισμοσ ασθενη απο τον ινδικο ωκεανο

Σε περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων απαιτείται ιατρική βοήθεια γρήγορα. Εφόσον το επόμενο λιμάνι ήταν υπερβολικά μακριά, το πλοίο άλλαξε πορεία προς μια στρατιωτική βάση στο κοντινό νησί Ντιέγκο Γκαρσία.

Ντιέγκο Γκαρσία – Μεγαλύτερη Ατόλη του Αρχιπελάγους Τσάγκος και Σημαντική Στρατιωτική Βάση των ΗΠΑ 

Η Ντιέγκο Γκαρσία βρίσκεται στη μέση του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στο Μαυρίκιο και την Ινδία. Αποτελεί κομμάτι του Αρχιπελάγους Τσάγκος, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα προστατευμένα και πιο όμορφα συμπλέγματα τροπικών νησιών του κόσμου και αποτελείται από αναρίθμητες ατόλες. Τα τροπικά νησιά είναι βρετανικό έδαφος με σχεδόν 3.800 στρατιωτικούς. Από την αρχική περιοχή «Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού» παραμένει πλέον μόνο το σύμπλεγμα νησιών Τσάγκος, καθώς οι υπόλοιπες ατόλες ανήκουν στις Σεϋχέλλες από το 1976.

Το μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους Τσάγκος είναι η Ντιέγκο Γκαρσία: Στο νησί μεγέθους περίπου 27 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον κόσμο, ένας θεμέλιος λίθος της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον Ινδικό Ωκεανό. Το 1973 το νησί εκμισθώθηκε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ για στρατιωτικούς σκοπούς, διατηρεί όμως τη διοίκηση μέχρι και σήμερα, εφόσον πρόκειται για βρετανικό έδαφος.

Diego Garcia

Γρήγορος Επαναπατρισμός από τη Στρατιωτική Βάση παρά τη Δύσβατη Τοποθεσία της

Μετά την άφιξη του πλοίου στη Ντιέγκο Γκαρσία, ένας συνεργάτης της εφοπλιστικής εταιρείας επικοινώνησε με τη Medical Air Service Hellas ώστε να προγραμματίσει ένα γρήγορο επαναπατρισμό του ασθενή στην πατρίδα του, την Πολωνία. Αφού δεν υπήρχε εξειδικευμένο νοσοκομείο στο νησί, χρειάστηκε άμεση ανταπόκριση, ώστε ο ασθενής να λάβει τη βέλτιστη περίθαλψη μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αμέσως επιστρατεύθηκαν όλα τα ελικόπτερα, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί ο περίπλοκος αυτός επαναπατρισμός γρήγορα. Λόγω της δύσβατης τοποθεσίας στο μέσο του Ινδικού Ωκεανού και της μεγάλης απόστασης μέχρι το επόμενο αεροδρόμιο χρειάστηκε μεγαλύτερο αεροσκάφος για την επιστροφή, το οποίο μπορούσε να εκτελέσει μεγαλύτερες διαδρομές χωρίς περιττές στάσεις για καύσιμα. Ένα αεροασθενοφόρο τύπου Cessna Citation 680 Sovereign μπόρεσε να είναι καθοδόν την ίδια μέρα με μια ιατρική ομάδα και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να λάβει ο ασθενής την καλύτερη δυνατή φροντίδα και κατά τη μεταφορά.

Η προσγείωση σε στρατιωτική βάση απαιτεί περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χάρη στη μακροχρόνια εμπειρία μας είμαστε εξοικειωμένοι με τα στρατιωτικά αεροδρόμια και τα χρησιμοποιούμε συχνά. Ήρθαμε σε επικοινωνία με το προσωπικό της βάσης, ώστε να λάβουμε άδεια για προσγείωση στη βάση και να διευθετήσουμε τα διαδικαστικά. Εν προκειμένω μπορέσαμε να λάβουμε τα λεγόμενα Permits in flight, δηλαδή άδεια κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να μην χρονοτριβούμε. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μας επέτρεψε να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να φτάσει το αεροασθενοφόρο μας στο νησί το ίδιο απόγευμα.

Cessna Citation 680

Μέσω Γερμανίας πίσω στην Πατρίδα

Το επόμενο πρωί μπόρεσε να ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού βάσει σχεδίου. Επειδή το ταξίδι προς την Πολωνία θα χρειαζόταν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, χαράξαμε πορεία  προς το αεροδρόμιο του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης χρειάστηκε μια σύντομη στάση για καύσιμα στη Μόσχα. Μετά πετάξαμε απευθείας προς το Βερολίνο. Από εκεί η μεταφορά συνεχίστηκε με το ασθενοφόρο μας προς την Στσέτσιν. Παρά τους ενεργούς περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού στις μετακινήσεις μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας, οι μεταφορές ασθενών πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα.

Στην Στσέτσιν παραδώσαμε τον ασθενή σώο και αβλαβή στο νοσοκομείο υποδοχής του, όπου ξεκίνησε η θεραπεία του. Οι πελάτες μας ήταν ευγνώμονες για τη γρήγορη διεξαγωγή του επαναπατρισμού του ασθενή και έδειχναν υπερικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας