Ταξιδεύοντας με ευλογιά των πιθήκων - Πώς να πετάξετε με ασφάλεια;

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τον μήνα Μάιος του 2022 είδαμε την εξάπλωση μιας άλλης ασθένειας που έφερε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε κατάσταση ήπιου πανικού: Η ευλογιά των πιθήκων. Τα πρώτα πρόσφατα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύντομα περισσότερες χώρες άρχισαν να αναφέρουν παρόμοια θύματα. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων, στις 19 Ιουνίου 2022, υπήρχαν πάνω από 2500 καταγεγραμμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ταξίδια με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων;

Δεδομένου ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής με κάποιον που έχει μολυνθεί, το ταξίδι μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο και αδύνατο εάν έχετε τον ιό. Πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις για τους μη επηρεασμένους ταξιδιώτες, ενώ οι μολυσμένοι καλούνται να απομονωθούν. Ωστόσο, το ταξίδι με αεροπορικό ασθενοφόρο ή ιδιωτικό τζετ είναι δυνατό για ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων; Συμπτώματα... κίνδυνοι... Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρά την πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες και στον υπόλοιπο κόσμο, η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια νέα ασθένεια. Είναι στην πραγματικότητα ένας γνωστός ιός στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, με το πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο να καταγράφεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1970. Όσον αφορά την τρέχουσα εξάπλωση, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαΐου - ένας ταξιδιώτης που μόλις είχε έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νιγηρία.

Τι ακριβώς είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια ιθαγενείς στην Αφρική που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον ιό της ευλογιάς. Κοινοί δείκτες της νόσου περιλαμβάνουν πληγές στο δέρμα, πυρετό και πόνους στο σώμα.

Ενώ η ευλογιά των πιθήκων είναι λιγότερο σοβαρή από την ευλογιά, έχει οδηγήσει σε θάνατο, ειδικά σε περιπτώσεις προηγούμενων επιπλοκών στην υγεία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το τρέχον στέλεχος έχει ποσοστό θνησιμότητας 1%.

Συμπτώματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων

Η περίοδος επώασης για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων κυμαίνεται από 7 έως 14 ημέρες περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην παρουσιάσετε σημάδια μόλυνσης 7 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση με τον ιό.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν μετά την περίοδο επώασης;

  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Ρίγος / κρυάδα
  • Μυϊκός πόνος και οσφυαλγία
  • Πρησμένοι αδένες
  • Κόπωση / εξάντληση
  • Εξανθήματα / βλάβες σε ορισμένα μέρη / σε όλο το σώμα

Πώς μπορείτε να κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων;

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να αποδοθεί σε δύο τύπους μετάδοσης: τα ζώα στον άνθρωπο και τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα του ανθρώπου μέσω του δέρματος που παρουσιάζει πληγή, της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

ευλογια-των-πιθηκων

Μπορείτε να κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων εάν:

  • Σε δάγκωσε ένα μολυσμένο ζώο
  • Αγγίζετε το δέρμα του ζώου, το αίμα της γούνας, τα σωματικά υγρά, τις κηλίδες, τις φουσκάλες ή τη πληγή ενός μολυσμένου ζώου
  • Τρώτε το κρέας που δεν έχει ψηθεί καλά από μολυσμένο ζώο
  • Αγγίζετε τα ρούχα, τα σεντόνια ή την πετσέτα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί
  • Αγγίζετε τις φουσκάλες ή την πληγή του δέρματος της ευλογιάς των πιθήκων
  • Είστε σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί
  • Κάποιος που έχει μολυνθεί βήχει ή φτερνίζεται κοντά σας

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, συνιστάται να επικοινωνήσετε αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν να μην έρθετε σε πρώτη επαφή με άλλους. Το ίδρυμα συνέστησε να καλέσετε την υγειονομική περίθαλψή σας πριν πάτε εκεί ή να ενημερώσετε ένα μέλος του προσωπικού για την κατάστασή σας αμέσως μόλις φτάσετε, ώστε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ταξιδεύοντας με ευλογιά των πιθήκων - Ειδοποίηση επιπέδου 2 από το CDC

Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της ευλογιάς των πιθήκων και τον τρόπο μετάδοσης της μεταξύ τους, οι ταξιδιώτες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια άλλη πρόκληση. Υπάρχουν ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης του ιού ενώ ταξιδεύετε. Οι ταξιδιώτες θα διατρέχουν “μέτριο κίνδυνο” έκθεσης εάν κάθονται απευθείας δίπλα σε άτομο που έχει ευλογιά των πιθήκων σε αεροπλάνο ή βρίσκονται σε απόσταση 1 μέτρου από κάποιον που έχει μολυνθεί χωρίς τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Από τις 7 Ιουνίου, το CDC ήγειρε μια συμβουλευτική ειδοποίηση επιπέδου 2 για τους ταξιδιώτες. Συνιστάται να «ασκούνται ενισχυμένες προφυλάξεις» για να προστατευτούν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Οι συστάσεις επιπέδου 2 από το CDC περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα ή άτομα με δερματικές και γεννητικές βλάβες
  • Αποφυγή επαφής με νεκρά ή ζωντανά άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των τρωκτικών (αρουραίοι και σκίουροι και πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου (πίθηκοι)
  • Αποφυγή κατανάλωσης κρέατος από άγρια θηράματα
  • Αποφυγή χρήσης προϊόντων, όπως κρέμες, λοσιόν και σκόνες, που περιέχουν παράγωγα άγριων ζώων από την Αφρική
  • Αποφυγή επαφής με υλικά που χρησιμοποιούνται από άρρωστα άτομα

Θα πρέπει επίσης να πλένετε τακτικά τα χέρια σας ή να τα απολυμάνετε με ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ.

Μπορείτε να ταξιδέψετε αν έχετε ευλογιά των πιθήκων;

Τι θα συμβεί εάν μολυνθείτε από την ευλογιά των πιθήκων και χρειαστεί οπωσδήποτε να ταξιδέψετε; Για παράδειγμα, έχει μολυνθεί με ευλογιά των πιθήκων ενώ βρίσκεστε διακοπές στην Ισπανία και πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι;

Όπως και με το COVID-19, το ταξίδι με ευλογιά των πιθήκων μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Αρχικά, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συμβουλεύουν τους ασθενείς να παραμείνουν σε απομόνωση και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους εάν έχουν ευλογιά των πιθήκων. Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πλήρως το δικαίωμά να αρνηθούν σε επιβάτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων την επιβίβαση στα αεροπλάνα τους για να προστατεύσουν άλλους επιβάτες και το πλήρωμά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η επιβίβαση σε εμπορικό αεροπλάνο ενώ έχετε μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων είναι αδύνατη.

ευλογια-των-πιθηκων

Ωστόσο, το ταξίδι με ασθενοφόρο τζετ ή ιδιωτικό τζετ είναι δυνατό για ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων. Πρόκειται για ιδιωτικά αεροπλάνα που ναυλώνονται ειδικά για τους ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης άλλων.

Πώς μπορεί η Medical Air Service Hellas να βοηθήσει τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων;

Η Medical Air Service Hellas διαθέτει τόσο αεροπορικά ασθενοφόρα όσο και ιδιωτικά τζετ για ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων που πρέπει να ταξιδέψουν επειγόντως αλλά πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση. Ενώ τα ιδιωτικά μας τζετ επιτρέπουν στον ασθενή να ταξιδεύει μόνος του, χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλους, όσοι εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, συνιστώνται να ταξιδεύουν με τα ασθενοφόρα μας.

Πρόκειται για ασθενοφόρα τζετ που είναι εξοπλισμένα με τον πιο πρόσφατο ιατρικό εξοπλισμό, διασφαλίζοντας ότι ακόμη και οι ασθενείς της ΜΕΘ μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, σε όλες τις ηπείρους, με ασφάλεια. Δύο επαγγελματίες γιατροί επιβιβάζονται για να προσφέρουν θεραπεία και φροντίδα στον ασθενή καθ' οδόν. Η Medical Air Service Hellas διαθέτει τις κατάλληλες συσκευές απομόνωσης και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία μεταφοράς ασθενών.

Με τη Medical Air Service Hellas, μπορείτε να απολαύσετε τα ακόλουθα οφέλη

  • Αεροασθενοφόρα εξοπλισμένα με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό
  • Συνεχής επαγγελματική ιατρική φροντίδα από ειδικούς
  • Αεροπορικά ασθενοφόρα παγκοσμίως, μπορούν να προσγειωθούν στους ακόμη μικρότερους διαδρόμους αεροδρομίων
  • Πολύγλωσσοι αντιπρόσωποι διαθέσιμοι 24/7
  • Προσαρμοσμένη λύση σχεδιασμένη σύμφωνα με τις ανάγκες σας
  • Υπηρεσίες κρεβάτι σε κρεβάτι: επίγεια μεταφορά και στις δύο χώρες
  • Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις οργανωτικές διαδικασίες
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής για προγραμματισμένη πτήση
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής κατά τη διαδικασία επιβίβασης

Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα αεροασθενοφόρο εάν έχετε ευλογιά των πιθήκων

Εάν έχετε ευλογιά των πιθήκων και πρέπει να ταξιδέψετε ή αν ανησυχείτε μήπως μολυνθείτε από τον ιό και προτιμάτε να ταξιδεύετε με τζετ, απλά επικοινωνήστε με την Medical Air Service Hellas. Έχουμε αντιπροσώπους που εργάζονται όλο το 24ωρο για να σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή λύση αεροασθενοφόρου για εσάς.

Επικοινωνήστε μαζί μας