Πετώντας όταν κανείς είναι άρρωστος: Πότε γίνεται επικίνδυνο;

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Να πετάξει κάποιος ασθενής ή όχι;

Φυσικά: Εάν κάποιος είναι σοβαρά ασθενής, δεν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει κανένα αεροπορικό ταξίδι. Αλλά τι γίνεται με τα μικρότερα προβλήματα υγείας; Είναι το κρυολόγημα λόγος για να ακυρωθεί ένα αεροπορικό ταξίδι; Τι γίνεται με τον πυρετό, τον πονόδοντο ή με κάποιον που φοράει γύψο; Σας εξηγούμε με ποιες ασθένειες δεν συνιστάται ή μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη μια προγραμματισμένη πτήση.

Πτήση σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Πρώτα όμως τίθεται το ερώτημα: Τι το ιδιαίτερο έχει μια πτήση, όπου ασθένειες και πόνοι μπορούν να επιδεινωθούν ενώ στο έδαφος είναι υπό έλεγχο; Υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη εδώ.

Οι αλλαγές της πίεση του αέρα

πτηση εκτατησ αναγκησ

Η πίεση αέρα στην καμπίνα επιβατών ενός αεροσκάφους είναι χαμηλότερη από ό,τι στο επίπεδο του εδάφους. Η πίεση αέρα στην καμπίνα αντιστοιχεί περίπου σε συνθήκες μιας βουνοκορφής σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων. Οι επιπτώσεις είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν από ένα υγιές σώμα. Για να τα βγάλετε πέρα ​​με τον κάπως λιγότερο αέρα που περιέχει οξυγόνο, η αναπνοή επιταχύνεται λίγο.

Η κατάσταση είναι διαφορετική σε ορισμένες ασθένειες. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης – με δυσάρεστες και μερικές φορές επικίνδυνες συνέπειες. Επομένως, ακόμη και με ορισμένες φαινομενικά ήπιες ασθένειες, συνιστάται προσοχή.

Η υγεία των ταξιδιωτών

Ο πιλότος ενός αεροπλάνου αναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της πτήσης την ευθύνη για την ευημερία των επιβατών του. Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι προσγειώνει το αεροσκάφος με ασφάλεια, αλλά περιλαμβάνει επίσης την προστασία από σοβαρές ασθένειες ή τραυματισμούς.

Επομένως, εάν ο πιλότος (ή ένα μέλος του πληρώματός του) συμπεράνει ότι η παρουσία ενός επιβάτη αποτελεί κίνδυνο για τον ίδιο ή τους άλλους επιβάτες, δεν θα επιβιβαστεί. Λόγω του περιορισμένου χώρου σε ένα αεροπλάνο, οι μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν συχνά αιτία αποκλεισμού από το ταξίδι.

Πετώντας με κρυολόγημα

πετωντασ με κρυολογημα

Ένα κρυολόγημα συνήθως δεν είναι λόγος για να μην πραγματοποιηθεί ένα αεροπορικό ταξίδι. Η ασθένεια είναι τόσο ακίνδυνη που συνήθως δεν οδηγεί σε άρνηση του πληρώματος για μεταφορά του ατόμου. Η πιθανή μετάδοση ενός ήπιου κρυολογήματος δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους συνταξιδιώτες.

Μια πτήση με κρυολόγημα συνήθως δεν είναι πρόβλημα ούτε για τη δική σας υγεία. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε εκ των προτέρων, ότι η εξισορρόπηση πίεσης στα αυτιά λειτουργεί. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι το χαρακτηριστικό «χτύπημα» στα αυτιά όταν καταπίνετε δυνατά ή προσπαθείτε να αναπνεύσετε από τη μύτη την οποία κρατάτε ταυτόχρονα κλειστή.

Σε περίπτωση που η εξισορρόπηση της πίεσης δεν λειτουργεί, θα πρέπει να αποφύγετε το αεροπορικό ταξίδι. Διαφορετικά, κινδυνεύετε από έντονους πονοκεφάλους και πόνους στα αυτιά, που μπορεί να συνεχιστούν και μετά την προσγείωση. Σε ακραίες περιπτώσεις είναι πιθανή ακόμη και αιμορραγία ή ρήξη του τυμπάνου.

Μάθετε περισσότερα για τη πραγματοποίηση πτήσης με κρυολόγημα

Πραγματοποίηση πτήση με πυρετό

πτηση με πυρετο

Μια κατάσταση γίνεται πιο προβληματική, όταν έχετε πυρετό. Ο πυρετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης ασθένειας. Πολλά από αυτά είναι μεταδοτικά και ως εκ τούτου αποτελούν κίνδυνο για τους συνεπιβάτες. Ανάλογα με την ακριβή διάγνωση, η αλλαγή της πίεσης του αέρα μπορεί επίσης να γίνει επικίνδυνη για τον ίδιο τον ταξιδιώτη ή τουλάχιστον να προκαλέσει προβλήματα. Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να πετάτε ποτέ απερίσκεπτα με πυρετό – ειδικά αν δεν γνωρίζετε την αιτία του πυρετού.

Επίσης, λόγω δύο επιπλέον παραγόντων συμβουλεύουμε να μην πετάτε με πυρετό: Από τη μια πλευρά αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της πτήσης. Από την άλλη, η ξεκούραση είναι το καλύτερο αντίδοτο στον πυρετό. Και αυτήν δεν την έχετε επαρκώς σε μια πτήση.

Μάθετε περισσότερο για τους κινδύνους πραγματοποίησης πτήσης με πυρετό

Πραγματοποίηση πτήσης με λοίμωξη του μέσου ωτός (ωτίτιδα)

πτηση με ωτιτιδα

Η λοίμωξη του μέσου ωτός ή ωτίτιδα δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοηθεί. Προκαλεί ήδη δυσάρεστους πόνους στα αυτιά στο έδαφος και κατά τη διάρκεια μιας πτήσης κινδυνεύετε από χειρότερους πόνους. Η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξισορρόπηση της πίεσης, διογκώνεται λόγω της φλεγμονής και ως εκ τούτου αδυνατεί να αντιμετωπίσει την αλλαγή της πίεσης του αέρα. Ως αποτέλεσμα, ο πόνος στο αυτί μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πτήσης και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να πάθετε σοβαρή ζημιά στο ακουστικό τύμπανο.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά: Έχουν στενότερη ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία για τον λόγο αυτό διογκώνεται πιο γρήγορα. Είναι πιο πιθανό κατά τη διάρκεια μιας πτήσης παιδιά με μέση ωτίτιδα να έχουν προβλήματα από τους ενήλικες.

Πραγματοποίηση πτήσης με γαστρεντερική λοίμωξη

πτηση με γαστρεντερικη λοιμωξη

Μια γαστρεντερική λοίμωξη είναι λόγος για να εγκαταλείψετε την προγραμματισμένη πτήση σας – για το καλό σας, αλλά και για το καλό όσων ταξιδεύουν μαζί σας. Στο αεροδρόμιο και ακόμη περισσότερο στο αεροπλάνο, μοιράζεστε με πολλούς άλλους επιβάτες έναν πολύ περιορισμένο αριθμό από τουαλέτες. Δεδομένου ότι οι περισσότερες γαστρεντερικές λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν όταν μοιράζεστε την τουαλέτα με ένα μολυσμένο άτομο, εκθέτετε τους συνταξιδιώτες σας σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Λόγω του μικρού αριθμού των τουαλετών, υπάρχει ο κίνδυνος να τις βρείτε όλες κατειλημμένες όταν εσείς επείγεστε περισσότερο από ποτέ.

Μπορεί επίσης να προκύψει ένα άλλο πρόβλημα: Μια γαστρεντερική λοίμωξη έχει ήδη αρνητική επίδραση στην ισορροπία των υγρών σας, επειδή χάνετε πολλά υγρά. Σε συνδυασμό με τον πολύ ξηρό αέρα στα αεροπλάνα, μπορεί να σας αφυδατώσει. Και με το πεπτικό σας σύστημα σε κίνδυνο, δεν μπορείτε απλώς να το αντιμετωπίσετε πίνοντας πολύ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πραγματοποίηση πτήσης με πονόδοντο

πτηση με πονοδοντο

Ευτυχώς, ο πονόδοντος δεν είναι μεταδοτικός. Κανείς λοιπόν δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τους συνεπιβάτες σας όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο με πονόδοντο. Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, η πτήση μπορεί για εσάς προσωπικά να γίνει αρκετά άβολη. Η τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μικρών κοιλοτήτων κάτω από τα δόντια. Λόγω της χαμηλής πίεσης του αέρα, ο αέρας σε αυτές τις κοιλότητες διαστέλλεται και πιέζει τα ήδη ερεθισμένα νεύρα του δοντιού. Αποτέλεσμα: Ο πονόδοντος χειροτερεύει.

Παρεμπιπτόντως, τα δόντια μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο λόγω της αλλαγής της πίεσης, ακόμη και αν δεν υπήρχε πόνος στο έδαφος. Ακόμη και κάτω από σφραγίσματα ή γέφυρες που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά, μπορεί να σχηματιστούν θύλακες αέρα, οι οποίοι ασκούν πίεση στα νεύρα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πραγματοποίηση πτήσης με γύψο

πτηση με γυψο

Απαγορεύεται η πραγματοποίηση πτήσης εντός των πρώτων 24 ωρών μετά από κάταγμα. Ακόμα κι αν το κάταγμα ήταν πριν από 24 έως 48 ώρες, συνιστώνται «μόνο» πτήσεις μικρών αποστάσεων έως και δύο ωρών, ενώ μεγαλύτερες πτήσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται. Εντός των πρώτων επτά ημερών, είναι υποχρεωτικός ο γύψος που έχει χωριστεί κατά μήκος σε ένα σημείο και συνιστάται ακόμη και μετά από επτά ημέρες.

Ο λόγος για όλους αυτούς τους κανονισμούς: Ο γύψος επιδέσμου δεν αφήνει περιθώριο για επέκταση του ιστού. Λόγω της χαμηλότερης πίεσης αέρα, αυτό ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία του αίματος ή βλάβη στον ιστό. Οι πρώτες δύο ημέρες μετά το κάταγμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς ο περιβάλλων ιστός έχει πρηστεί ήδη αρκετά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εάν όλο το πόδι ή το άκρο πόδι σας έχει τοποθετηθεί σε γύψο, αντιμετωπίζετε έναν άλλο κίνδυνο: Κατά τη διάρκεια της πτήσης αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης. Σε υγιείς ταξιδιώτες, η κίνηση του ποδιού διεγείρει τη ροή του αίματος και αποτρέπει τη θρόμβωση. Αν όμως το πόδι έχει ακινητοποιηθεί με γύψο, δεν έχετε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσετε και ο κίνδυνος αυξάνεται.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει πριν από μια πτήση με γύψο να ενημερωθείτε για τους ακριβείς κανονισμούς της αεροπορικής σας εταιρίας. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες παρεκκλίνουν από τους κανόνες που περιγράφονται παραπάνω ή εξακολουθούν να απαιτούν πιστοποιητικό ικανότητα πτήσης από γιατρό.

Για πιο σοβαρές ασθένειες: Πτήση αεροασθενοφόρου

πτηση αεροασθενοφορου για σοβαρεσ ασθενειεσ

Εάν δεν μπορείτε να επιβιβαστείτε στην προγραμματισμένη πτήση σας λόγω ασθένειας, χρειάζεστε μια εναλλακτική λύση. Εάν πρόκειται για πτήση απλής μετάβασης, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να αναβάλετε ή να ακυρώσετε το ταξίδι. Ωστόσο, αν χάσετε την πτήση της επιστροφής, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Σε περίπτωση ήπιων ασθενειών, όπως τα προβλήματα υγείας που αναφέρονται σε αυτό το κείμενο, μπορείτε απλώς να αναβάλετε την πτήση της επιστροφής και να αναρρώσετε. Για μικρότερες αποστάσεις, μπορεί να επιλέξετε άλλους τρόπους μεταφοράς όπως ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή τρένο. Εδώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αλλαγές στην πίεση του αέρα και τουλάχιστον σε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο δεν εκθέτετε κανέναν σε κίνδυνο μετάδοσης. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, να είστε αρκετά καλά σε φυσική κατάσταση για να ταξιδέψετε και όχι στο κρεβάτι ή ακόμα και στο νοσοκομείο.

Για την επιστροφή σας από το εξωτερικό σε περίπτωση πιο σοβαρών ασθενειών (π.χ πνευμονία, έμφραγμα ή εγκεφαλικό) μόνο ένα αεροασθενοφόρο είναι δυνατό. Εδώ πετάτε με συνοδεία ενός γιατρού εν πτήσει, του οποίου διατίθεται ένας σύγχρονος εξοπλισμός εντατικής θεραπείας. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και σοβαρά ασθενείς μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας