Εγκεφαλικό Επεισόδιο στο Εξωτερικό: Ενδεδειγμένος ο γρήγορος επαναπατρισμός

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Εγκεφαλικό Επεισόδιο στις Διακοπές

Οι διακοπές θα έπρεπε θεωρητικά να είναι η πιο χαλαρωτική περίοδος του έτους. Κι όμως, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορεί να προκύψει ξαφνικά μια ασθένεια, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ορισμένα μέρη του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν πλέον την απαραίτητη ποσότητα αίματος. Αυτό μπορεί να έχει φρικτά συμπτώματα και οι εν λόγω περιοχές μπορεί στην χειρότερη περίπτωση να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Σε περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμα και στις διακοπές απαιτείται η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών, γιατί όσο πιο γρήγορα λάβει ιατρική βοήθεια ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να επιζήσει χωρίς μόνιμες βλάβες. Καλέστε λοιπόν τάχιστα την άμεση δράση και ζητήστε ιατρική βοήθεια. Όμως ακόμα και μετά τις πρώτες βοήθειες η σωστή παροχή θεραπείας είναι καθοριστική, ώστε να αποφευχθούν οι χρόνιες συνέπειες ή να περιοριστούν όσο αυτό κρίνεται εφικτό.

εγκεφαλικο επεισοδιο στισ διακοπεσ

Συμπτώματα Εγκεφαλικού

Κάθε περίπτωση εγκεφαλικού είναι μια πολύ σημαντική ασθένεια και τα συμπτώματα διαφέρουν. Τα συνηθέστερα όμως είναι τα εξής:

  • Παράλυση ή αδυναμία των χεριών και των ποδιών
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Ίλιγγος
  • Αίσθηση μουδιάσματος σε ένα μέρος του σώματος
  • Δυσκολία στην όραση
  • Δυσκολία κατανόησης
  • Απώλεια ισορροπίας
  • Σύγχυση
  • Έντονοι πονοκέφαλοι

Αν παρουσιαστούν ανάλογα συμπτώματα πρέπει – ακόμα και αν βρίσκεστε στο εξωτερικό – να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Καλό θα ήταν να έχετε πάντα διαθέσιμο το τηλέφωνο, ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στο νοσοκομείο του εξωτερικού μπορεί να γίνει η διάγνωση από τους γιατρούς και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ακόμα και σε ένα ελαφρύ εγκεφαλικό δεν γίνεται να αγνοηθεί η αποθεραπεία, ώστε να αποφευχθούν οι χρόνιες συνέπειες. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή της βέλτιστης αποθεραπείας, συστήνεται ανεπιφύλακτα ο άμεσος επαναπατρισμός στο ιατρικό κέντρο.

Εγκεφαλικό Επεισόδιο στο Εξωτερικό: Άμεσος Επαναπατρισμός με τη Medical Air Service Hellas

Ειδικά σε περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων, βασικός στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή παροχή αποθεραπείας, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνιες συνέπειες.

Όσο πιο γρήγορα ο ασθενής εξασκήσει τις ικανότητες ομιλίας και κίνησης, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιστροφής στην όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική καθημερινή ζωή μετά το εγκεφαλικό. Όμως πώς μπορεί να διοργανωθεί γρήγορα επαναπατρισμός μετά από εγκεφαλικό στο εξωτερικό, όταν ένα αυτόνομο ταξίδι δεν αποτελεί επιλογή πια;

Παράδειγμα ορθής πρακτικής: Επαναπατρισμός μετά από εγκεφαλικό με διασωστικό ελικόπτερο

Ένας τουρίστας ήταν καθοδόν με το αυτοκίνητο από τη Νυρεμβέργη προς την Κρακοβία και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο λίγο πριν τα σύνορα της Τσεχίας. Μεταφέρθηκε λοιπόν σε  νοσοκομείο της Τσεχίας με ασθενοφόρο και έλαβε εκεί τις πρώτες βοήθειες. Οι θεράποντες γιατροί μάλιστα συνέστησαν παροχή αποθεραπείας σε ιατρικό κέντρο. Εφόσον ο αυτόνομος επαναπατρισμός του ασθενή δεν αποτελούσε επιλογή, ο γιος του ασθενή ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της μεταφοράς του πατέρα του. Τότε επιστρατεύσαμε αμέσως ένα ελικόπτερο-ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον ασθενή από την Τσεχία πίσω στην πατρίδα του, τη Γερμανία. Εκεί μπόρεσε να την ίδια ημέρα να χειρουργηθεί, οπότε ευτυχώς δεν υπήρξαν χρόνιες συνέπειες.

Παράδειγμα ορθής πρακτικής: Επαναπατρισμός μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο με αεροασθενοφόρο

αεροδιακομιδη ασθενη με εγκεφαλικο

Στην περίπτωση ενός άλλου περιστατικού, ένας τουρίστας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο όσο βρισκόταν στο Μπέλεκ της Τουρκίας. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αττάλεια, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Και στο εν λόγω περιστατικό συστήθηκε από τους γιατρούς η παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας σε κλινική αποθεραπείας, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι χρόνιες συνέπειες.

Η Medical Air Service Hellas ήρθε σε επικοινωνία με τους θεράποντες γιατρούς και διοργάνωσε εντός 24 ωρών άμεση μεταφορά με ασθενοφόρο-τζετ. Χάρη στο ιατρικό πλήρωμα και τον σύγχρονο εξοπλισμό του αεροσκάφους καθίσταται δυνατή η άμεση μεσολάβηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ανά πάσα στιγμή.

Διακοπές μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό και έχει λάβει αποθεραπεία επιτυχώς, συστήνεται να διαλέξει έναν ταξιδιωτικό προορισμό συνειδητά, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο εγκεφαλικό. Παραδείγματος χάριν το υψόμετρο του ταξιδιωτικού προορισμού δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 600 μ. από το επίπεδο της θαλάσσιας στάθμης. Επιπλέον θα πρέπει να αποφευχθούν η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η έντονη ζέστη.

Αντιθέτως συστήνεται η παραμονή στην σκιά κατά το δυνατόν και η επαρκής λήψη υγρών. Ακόμα και στο ταξίδι προς τον προορισμό σας θα πρέπει ο οδηγός να προσέξει να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά ή να μην βρεθεί σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν μεν πιο ασφαλή επιλογή από τα μεγάλα οδικά ταξίδια, υπάρχει όμως ο κίνδυνος των αλλαγών στην ατμοσφαιρική πίεση. Ειδικά κατά την απογείωση και την προσγείωση συμβαίνουν απότομες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την πίεση του αίματος. Γι’ αυτό παρακαλείστε να σηκώνεστε τακτικά κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να προάγεται η κυκλοφορία του αίματος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας