Ασθενοφόρο: Κατάλληλη Εναλλακτική για το Αεροασθενοφόρο;

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Καθημερινά συμβουλεύουμε τους συγγενείς των ασθενών μας σχετικά με το θέμα του επαναπατρισμού. Συχνά τίθεται το ερώτημα αν ο επαναπατρισμός με ασθενοφόρο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική για την αεροπορική επιστροφή. Τέτοιου είδους ερωτήματα επιδέχονται συζήτησης βάσει του εκάστοτε περιστατικού.

επαναπατρισμοσ με αεροασθενοφορο

Διαθεσιμότητα

Από πολλούς το αεροασθενοφόρο θεωρείται ένα μεταφορικό μέσο, το οποίο διατίθεται μόνο σε διασώσεις ή σε περιπτώσεις κρίσιμων περιστατικών. Το διασωστικό ελικόπτερο από την άλλη είναι ευρέως γνωστό, δεν χρησιμοποιείται όμως για μεγαλύτερες διαδρομές. Γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι για τους ιδιώτες διατίθενται μόνο οι επιλογές του ασθενοφόρου ή ενός διασωστικού οχήματος.

Το δεδομένο όμως είναι το εξής: Τα αεροσκάφη μας με εξοπλισμό εντατικής μονάδας χρησιμοποιούνται καθημερινά και για επαναπατρισμούς ιδιωτών και σε περιπτώσεις μεγάλων διαδρομών είναι προτιμότερα από ένα ελικόπτερο ή ένα ασθενοφόρο.

Χρόνος Προετοιμασίας

Ορισμένοι συγγενείς θεωρούν ότι η διαδικασία της προετοιμασίας ενός αερασθενοφόρου μαζί με το ιατρικό πλήρωμα και τον απαραίτητο εξοπλισμό διαρκεί περισσότερο από την αντίστοιχη προετοιμασία ενός ασθενοφόρου. Παρ’ όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε ένα αερασθενοφόρο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμα και την ίδια ημέρα, και να μεταφέρουμε τους ασθενείς εντός ολίγων ωρών με ασφάλεια στο σπίτι.

Ευελιξία

Πολλοί θεωρούν ότι τα αεροασθενοφόρα όπως και τα εμπορικά αεροπλάνα έχουν πρόσβαση μόνο σε μεγάλα αεροδρόμια. Συνεπώς η μεταφορά του ασθενή θα διαρκέσει περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς τις απαραίτητες χερσαίες μεταφορές. Στην πραγματικότητα όμως τα αερασθενοφόρα μπορούν να απογειωθούν ακόμα και από μικρότερα, τοπικά ή λιγότερο γνωστά αεροδρόμια, που βρίσκονται συχνά πολύ πιο κοντά στον προορισμό σας. Γι’ αυτό συμφέρει περισσότερο η χρήση ενός αερασθενοφόρου ακόμα και για μικρότερες διαδρομές, κυρίως για εξοικονόμηση χρόνου.

Συνοδοί και Αποσκευές

Συχνά οι πελάτες μας πιστεύουν ότι σε μια αεροδιακομιδή δεν μπορούν να υπάρχουν επιπλέον συνοδοί ή αποσκευές. Γι’ αυτό οι περισσότεροι τείνουν στην επιλογή ενός ασθενοφόρου. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, ενώ στο ασθενοφόρο υπάρχει χώρος για έναν ακόμα συνοδό – και αυτό όχι πάντα – και ελάχιστες αποσκευές, στο αεροασθενοφόρο υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων συνοδών και αποσκευών ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του αεροσκάφους.

Ασφάλεια

Πολλοί γιατροί πιστεύουν λανθασμένα ότι οι ασθενείς της εντατικής, των οποίων η υγεία είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορούν να μεταφερθούν με αεροπλάνο. Συνεπώς θεωρούν ότι η χερσαία μεταφορά είναι η μοναδική λύση. Αυτό έγκειται στην ελλιπή γνώση τους αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες ενός αεροασθενοφόρου.

Για την ακρίβεια τα διασωστικά αεροσκάφη έχουν αναρίθμητα πλεονεκτήματα, π.χ. αν παραστεί ανάγκη, η ατμοσφαιρική πίεση του θαλάμου των επιβατών μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να αντιστοιχεί σε επίπεδα χαμηλότερου υψομέτρου (Αεροδιακομιδή στο Υψόμετρο της Θαλάσσιας Στάθμης). Έτσι καθίσταται δυνατή η γρήγορη και ασφαλής μεταφορά ασθενών στην εντατική και το αεροσκάφος κρίνεται η πλέον ασφαλέστερη επιλογή για έναν επαναπατρισμό.

Στις οδικές μετακινήσεις υπάρχει συν τοις άλλοις μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχημάτων. Αν αναλογιστεί κανείς τη μετά βίας ανεκτή διάρκεια μεταφορών σε περιπτώσεις μεγαλύτερων διαδρομών και την έλλειψη άνεσης, η επιλογή του ασθενοφόρου είναι αβάσιμη.

Κόστος

Βάσει των ιατρικών και τεχνικών επιχειρημάτων αποδεικνύεται η καταλληλότητα του αερασθενοφόρου. Παρ’ όλα αυτά είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι η επιλογή του ασθενοφόρου και ο αποκλεισμός του αεροσκάφους από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους κρύβει επίσης οικονομικά αίτια. Το οικονομικό πλεονέκτημα αποτελεί όμως την μία πλευρά του νομίσματος όσον αφορά τον επαναπατρισμό. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, ένα ασθενοφόρο θα χρειαζόταν παραπάνω από μία ημέρα για να διανύσει μια απόσταση την οποία ένα αεροσκάφος θα διένυε εντός 2-3 ωρών. Συνεπώς δεν είμαστε σε θέση από ιατρικής απόψεως να επιστρατεύσουμε ένα ασθενοφόρο για μεγάλες διαδρομές, σκεπτόμενοι μόνο τον οικονομικό παράγοντα και αγνοώντας την κατάσταση της υγείας του ασθενή. Η ευημερία σας άλλωστε αποτελεί πάντα προτεραιότητα για εμάς.

Συμπέρασμα

Το πλεονέκτημα της χρήσης ενός ασθενοφόρου είναι σίγουρα η συγκριτικά χαμηλότερη τιμή. Σε σχέση όμως με τη διαθεσιμότητα, τους σύντομους χρόνους προετοιμασίας, την ευελιξία, την συμπερίληψη συνοδών και αποσκευών, καθώς και την ασφάλεια, το αερασθενοφόρο είναι προτιμότερο. Παρ’ όλα αυτά, θα χαρούμε να εξετάσουμε για εσάς το ενδεχόμενο ο ασθενής να μεταφερθεί αποκλειστικά με ασθενοφόρο.

Θα λάβουμε υπόψη πέραν της διαδρομής και της κατάστασης της υγείας του ασθενή όλους τους υπόλοιπους παράγοντες, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του επαναπατρισμού. Θα σας ενημερώσουμε ευχαρίστως και για περαιτέρω οικονομικές εναλλακτικές ως προς τον επαναπατρισμό, όπως για παράδειγμα έναν ομαδικό επαναπατρισμό με μεγαλύτερο αεροσκάφος ή έναν επαναπατρισμό με εμπορικό αεροπλάνο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας