Αεροπορικό Ταξίδι με Εγκεφαλικό Οίδημα

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Υπάρχουν ασθένειες, οι οποίες γίνονται αντιληπτές μετά την εμφάνιση μιας άλλης ασθένειας. Μερικές φορές, εκείνες οι ασθένειες είναι πιο επικίνδυνες από την αρχική ασθένεια. Σε αυτές ανήκει και το εγκεφαλικό οίδημα.

αεροδιακομιδη με εγκεφαλικο οιδημα

Τι είναι το εγκεφαλικό οίδημα;

Κατά βάση υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες για τον όρο «εγκεφαλικό οίδημα», οι οποίες περιγράφουν τις αιτίες του. Συγκεκριμένα ένα οίδημα μπορεί να προκληθεί λόγω τραυματισμού, όπου το αίτιο άρα και το ίδιο το οίδημα μπορούν να γίνουν αντιληπτά άμεσα. Ειδάλλως το οίδημα δημιουργείται λόγω επιπλοκών παθολογικών διαδικασιών. Το αίτια σε αυτήν την περίπτωση είναι πολυάριθμα, όπως για παράδειγμα:

  • Όγκοι
  • Δηλητηριάσεις
  • Φλεγμονή
  • Τραυματισμός στο κεφάλι, π.χ. ένα κρανιοεγκεφαλικό τραύμα
  • Εγχειρήσεις
  • Απόρροια της παύσης κυκλοφορίας του αίματος
  • Απόρροια της νόσου των πιλότων
  • Απόρροια ενός ισχυρού εγκεφαλικού επεισοδίου

Το εγκεφαλικό οίδημα είναι το πρήξιμο του εγκεφάλου, όπου εισβάλλει και συσσωρεύεται υγρό μέσω του φραγμού αίματος-εγκεφάλου ή του φραγμού αίματος-εγκεφαλονωτιαίου. Μέσω αυτών το κυκλοφορικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα χωρίζονται μεταξύ τους. Τα προαναφερθέντα αίτια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη αυτών των φραγμών. Το υγρό συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και ασκεί πίεση σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ή επηρεάζει τον εφοδιασμό του εγκεφάλου με αίμα και οξυγόνο. Έτσι παρουσιάζονται συμπτώματα όπως διαταραχές της συνειδησιακής κατάστασης, διαταραχή των ζωτικών λειτουργιών ή της κινητικής ικανότητας. Επιπλέον λόγω της αυξημένης πίεσης στον εγκέφαλο ο ασθενής παθαίνει έντονους πονοκεφάλους.

Αν το εγκεφαλικό οίδημα διαγνωστεί από ένα γιατρό, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές όσον αφορά τη θεραπεία, ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του. Συνήθως αρκούν θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως οσμοθεραπεία ή αποσυμπίεση, όμως μερικές φορές απαιτείται άνοιγμα του κρανίου.

Γιατί μια πτήση επηρεάζει το εγκεφαλικό οίδημα;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις επιτρέπεται ένας ασθενής με εγκεφαλικό οίδημα να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο. Κατά κανόνα τη διάγνωση ακολουθεί μια νοσοκομειακή περίθαλψη και ειδικά όταν το οίδημα είναι ακόμα μικρό σε μέγεθος και μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για την αντιμετώπισή του, το ιατρικό προσωπικό οφείλει να αποτρέψει τον ασθενή από το να ταξιδέψει αεροπορικώς.

Το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί κατά την πτήση, θα προκληθεί λόγω της μειωμένης ατμοσφαιρικής πίεσης στην καμπίνα των επιβατών. Τα μοντέρνα αεροσκάφη διαθέτουν καμπίνα ελεγχόμενης πίεσης, της οποίας η εσωτερική πίεση κατά την πτήση αντιστοιχεί σε υψόμετρο 2.500-3.000μ. αντί των 10.000μ. Χωρίς ανάλογη καμπίνα οι επιβάτες θα ήταν αναγκασμένοι να φοράνε μάσκες οξυγόνου και ειδικές στολές. Η ρυθμιζόμενη πίεση υψομέτρου 2.500-3.000μ. δεν αποτελεί πρόβλημα για έναν υγιή επιβάτη.

πτηση σε χαμηλο υψομετρο

Για κάποιον με εγκεφαλικό οίδημα η ελαφρώς μειωμένη πίεση σε σύγκριση με την υψηλότερη πίεση, στην οποία το οίδημα δημιουργήθηκε, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Αν παραδείγματος χάριν ένας ασθενής επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στη Φρανκφούρτη, η τοπική πίεση κυμαίνεται περίπου στα 1000 hPA ή 98,7% της ατμοσφαιρικής πίεσης σε μηδενικό υψόμετρο. Στο αεροσκάφος εν κινήσει η ατμοσφαιρική πίεση κυμαίνεται μεταξύ 735-692 hPa ή περίπου 70%, δηλαδή μειώνεται κατά 19%. Έτσι το οίδημα διαστέλλεται, όχι όμως στο ίδιο ποσοστό, αφού και το ανθρώπινο σώμα έχει ειδικό μηχανισμό προστασίας. Παρ’ όλα αυτά αρκούν λίγα χιλιοστά ώστε να αυξηθεί η πίεση στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει τα συμπτώματα και μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνο.

Πώς μπορεί ένας ασθενής με εγκεφαλικό οίδημα να κάνει μεγάλα ταξίδια;

Αν κάποιος πάθει εγκεφαλικό οίδημα κατά τη διάρκεια διακοπών ή ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο εξωτερικό και οι θεράποντες γιατροί συστήσουν τον επαναπατρισμό του ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης του ασθενή στο οικείο περιβάλλον του, εκείνος πραγματοποιείται μέσω μιας πτήσης στο υψόμετρο της θαλάσσιας στάθμης.

Ο όρος «πτήση στο υψόμετρο της θαλάσσιας στάθμης» περιγράφει ένα αεροπορικό ταξίδι με ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει ενισχυμένη καμπίνα επιβατών, στην οποία μπορούν να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα πίεσης. Εν συγκρίσει με ένα κανονικό αεροσκάφος, στου οποίου την καμπίνα επικρατούν επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης, τα οποία αντιστοιχούν σε υψόμετρο 2.500-3.000μ., σε ένα αεροσκάφος με ενισχυμένη καμπίνα η ατμοσφαιρική πίεση αντιστοιχεί σε υψόμετρο 900-800μ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η επικίνδυνη διαστολή του οιδήματος.

Επιπλέον το αεροσκάφος ταξιδεύει σε υψόμετρο χαμηλότερο του προβλεπόμενου, το οποίο φυσικά εξαρτάται βάσει του δρομολογίου. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις αεροδιακομιδών, οι οποίες είναι μεν εξοπλισμένες με την εν λόγω καμπίνα, καθιστούν δε δυνατό μόνο με την πτήση σε χαμηλό υψόμετρο να μεταφερθεί ο ασθενής στην Ελλάδα ακόμα και από απομακρυσμένες χώρες. Φυσικά αυτά τα αεροσκάφη διαθέτουν τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο πλήρωμα, το οποίο περιθάλπει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πόσο κοστίζει μια πτήση στο υψόμετρο της θαλάσσιας στάθμης με αερασθενοφόρο;

πτηση στο υψομετρο τησ θαλασσιασ σταθμησ

Ένας επαναπατρισμός με αερασθενοφόρο που διαθέτει ενισχυμένη καμπίνα είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό ζήτημα. Η διοργάνωση μιας τέτοιας πτήσης συμπεριλαμβάνει το συνυπολογισμό ποικίλων παραγόντων.

Συγκεκριμένα τίθενται πολλά ζητήματα και πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τον ασθενή. Πολύ σπάνια ακολουθείται μια στάνταρ διαδικασία, κατά κόρον απαιτείται η σε βάθος διερεύνηση κάθε περιστατικού και η ανάλογη προσαρμογή της διαδικασίας. Τελικώς ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σώος από ένα κρεβάτι νοσοκομείου, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στον κόσμο, σε ένα άλλο στην πατρίδα του. Για τους προαναφερθέντες λόγους δυστυχώς δεν υπάρχει καθολική απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το κόστος, αλλά εκείνο υπολογίζεται όταν μας περιγράψετε το συγκεκριμένο περιστατικό. Τότε θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες, π.χ. την απόσταση, την κατάσταση της υγείας του ασθενή, το απαιτούμενο αεροσκάφος, τον αριθμό των συνοδών και το αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη.

Γιατί η Medical Air Service Hellas είναι ο κατάλληλος συνεργάτης;

Κατά βάση ισχύει το εξής: η αντιμετώπιση ενός έκτακτου περιστατικού μπορεί να διοργανωθεί καλύτερα, από κάποιον που ασχολείται με αυτά καθημερινά εδώ και χρόνια. Ακριβώς αυτό κάνει η ομάδα του Κέντρου Αεροδιακομιδής Ασθενών και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών και επαφών, το οποίο εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Medical Air Service Hellas δύναται να οργανώσει κάτι, για το οποίο ένας ερασιτέχνης θα χρειαζόταν εβδομάδες ή και μήνες. Αυτός ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος σε έκτακτες περιστάσεις, αφού συνήθως υπάρχει περιθώριο λίγων μόλις ημερών για τη διοργάνωση μιας αεροδιακομιδής. Γι’ αυτό το Κέντρο Αεροδιακομιδής Ασθενών είναι ο πλέον κατάλληλος συνεργάτης για να διοργανωθούν και να εκτελεστούν όλα άψογα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας