Αεροπορικό Ταξίδι με Αστάθεια Αυχένος

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ελάχιστα άτομα εκτός κλάδου γνωρίζουν το εύρος των περιορισμών που προκύπτουν σε περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή του αυχένα. Όταν η σύνδεση μεταξύ του κεφαλιού και του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης έχει υπερβολικό εύρος κινήσεων – π.χ. λόγω του συνδρόμου Ehlers-Danlos, μιας ασθένειας που αφορά τον συνδετικό ιστό – μπορεί να συμπιεστούν ο νωτιαίος μυελός, συγκεκριμένα νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία ή να ασκηθεί πίεση στο στέλεχος του εγκεφάλου. Μεταξύ άλλων αυτό μπορεί να προξενήσει πόνο στο κεφάλι και τον αυχένα, ιλίγγους και προβλήματα στην όραση, την ομιλία και τη μνήμη. Συχνά αφορά νέους ανθρώπους και λόγω αυτού η ποιότητα ζωής τους μειώνεται δραστικά. Η διάγνωση της αστάθειας του αυχένα δεν είναι πάντα εύκολη. Κατά συνέπεια οι ασθενείς αισθάνονται συχνά αμηχανία ή αγανάκτηση, αφού νιώθουν ότι οι γιατροί βαδίζουν στα τυφλά.

αεροδιακομιδη με ασταθεια αυχενοσ

Όμως και στα αεροπορικά ταξίδια με την εν λόγω πάθηση ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ακόμα και σε συγκριτικά ηπιότερα περιστατικά μπορεί οι δυνάμεις που ασκούνται κατά την απογείωση και την προσγείωση να προκαλέσουν νέα συμπτώματα ή να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα. Γι’ αυτό πολλοί ασθενείς προσφεύγουν στην χρήση αυχενικών κολλάρων, τα οποία υποστηρίζουν το κεφάλι και το λαιμό. Οι επιβαρύνσεις της πάθησης προέρχονται και από τις διαδικασίες πριν ή μετά την πτήση: υπερβολική ορθοστασία ή τρέξιμο στο αεροδρόμιο, συνωστισμός και βαριές αποσκευές καθιστούν το ταξίδι μια δυσάρεστη εμπειρία. Συχνά διατίθενται στο αεροδρόμιο ειδικές υπηρεσίες μεταφοράς του ασθενή στο αεροπλάνο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Πότε αποκλείεται η επιλογή ενός εμπορικού αεροπλάνου;

Σε σοβαρά περιστατικά η πτήση με εμπορικό αεροπλάνο μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς βάσει της διάγνωσης. Παραδείγματος χάριν η πίεση στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να καταστήσει ανυπόφορα ακόμα και ασήμαντα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως φωτεινότητα και παράσιτα. Επιπλέον παρατηρούνται έντονες ζαλάδες και πόνοι, που αποκλείουν εντελώς το εμπορικό αεροπλάνο. Σε περιστατικά ανάλογης σοβαρότητας τα ταξίδια αναψυχής για τον ασθενή είναι αδιανόητα. Η θεραπεία της πάθησης, π.χ. η σταθεροποίηση μετά από χειρουργείο, πραγματοποιείται από ελάχιστους ειδικούς, η πρόσβαση στους οποίους απαιτεί αεροπορικό ταξίδι.

Πολλοί Ευρωπαίοι ασθενείς επιλέγουν για παράδειγμα χειρουργικές επεμβάσεις στη Βαρκελώνη. Στα πλαίσια της επέμβασης δηλαδή συγχωνεύονται μεταξύ τους ο πρώτος και ο δεύτερος αυχενικός ημισπόνδυλος, ώστε να μειωθεί η αστάθεια και εν καιρώ να ακολουθήσει η βελτίωση των υπόλοιπων συμπτωμάτων.

Μεταφορά Ασθενών με Ασθενοφόρο-Τζετ

αεροασθενοφορο

Σε ανάλογες περιπτώσεις η μόνη λύση είναι η μεταφορά του ασθενή με ασθενοφόρο-τζετ. Η διοργάνωση δομείται βάσει των αναγκών του ασθενή, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η στήριξη του κεφαλιού και της σπονδυλικής στήλης, αλλά και η ασφαλής μεταφορά του ασθενή. Ένας έμπειρος γιατρός αναλαμβάνει την φροντίδα και την ευημερία του ασθενή μαζί με έναν ακόμα νοσηλευτή. Κατόπιν αιτήματος μπορεί να είναι παρών και ένας συγγενής, δυστυχώς όμως όχι παραπάνω. Έτσι ο ασθενής δεν επιβαρύνεται άσκοπα, ενώ ταυτόχρονα γλιτώνει την ταλαιπωρία που θα προκαλούσε μία εμπορική πτήση.

Από ιατρικής απόψεως όμως θα έχουν τακτοποιηθεί όλα. Ο εξοπλισμός του αεροσκάφους έχει προδιαγραφές σύγχρονης μονάδας εντατικής θεραπείας και προσαρμόζεται ανάλογα πριν από κάθε πτήση ώστε να μεταφέρει τον ασθενή. Το ιατρικό πλήρωμα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης στο πλευρό ενός μοναδικού ασθενή και είναι έτσι σε θέση να επέμβει πάραυτα αν χρειαστεί.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των αερασθενοφόρων είναι η τρομερή ευελιξία που προσφέρουν. Μπορούν δηλαδή να βρίσκονται στη διάθεσή σας την στιγμή που θα τα χρειαστείτε – ακόμα και βραχυπρόθεσμα, αν το απαιτεί η κατάσταση. Γι’ αυτό η εμβέλεια των αεροασθενοφόρων δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους διεθνείς αερολιμένες, αλλά έχουν πρόσβαση και σε μικρότερα αεροδρόμια. Έτσι ο ασθενής παραλαμβάνεται από μέρη κοντά στον τόπο κατοικίας του και οι χερσαίες μετακινήσεις μειώνονται στο ελάχιστο δυνατό.

Πόσο κοστίζει μία αεροδιακομιδή;

Πολύ συγκεκριμένες ασφάλειες αναλαμβάνουν το κόστος για μία αεροδιακομιδή στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με την δική σας ασφαλιστική και να συζητήσετε το ενδεχόμενο ανάληψης του κόστους, μερικής ή ολικής. Ειδικά όταν η αεροδιακομιδή πρέπει να πληρωθεί από τον ίδιο τον ασθενή, εκείνος και οι συγγενείς του χρειάζονται συνήθως μια σαφή απάντηση σχετικά με το αναμενόμενο κόστος. Επειδή όμως αυτό υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε περιστατικό, στην παρούσα φάση μπορούμε μόνο να σας εξηγήσουμε ποιοι παράγοντες συντελούν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής:

  • Η διαδρομή επηρεάζει το κόστος όσον αφορά το προσωπικό και τα καύσιμα, αλλά και υπό περιστάσεις το κόστος τυχόν ειδικών αδειών υπερπτήσης και προσγείωσης. Γι’ αυτό και πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες.
  • Η ακριβής κατάσταση της υγείας του ασθενή καθορίζει ποια ιατρικά μέτρα απαιτούνται κατά την πτήση, τα οποία με τη σειρά τους έχουν αντίκτυπο στο συνολικό κόστος.
  • Όταν πρόκειται να υπάρχουν παραπάνω από ένας συνοδοί στο αερασθενοφόρο, απαιτείται συνήθως η χρήση μεγαλύτερου αεροσκάφους. Αυτό κατά κανόνα είναι ακριβότερο από ένα μικρό μοντέλο.
  • Η διαθεσιμότητα κατάλληλων αεροσκαφών την επιθυμητή ημερομηνία επηρεάζει επίσης το κόστος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος προετοιμασίας και η γενικότερη ευελιξία χρόνου, τόσο φθηνότερη είναι και η αεροδιακομιδή συνήθως.

Αν επιθυμείτε να λάβετε μια έγκυρη ενδεικτική τιμή για την περίπτωσή σας, μην καθυστερείτε, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του περιστατικού σας και να υπολογίσουμε για εσάς το κόστος, χωρίς όμως να σας δεσμεύσουμε.

Γατί να επιλέξω τη Medical Air Service Hellas;

Εμπιστευτείτε την πολυετή εμπειρία μας. Ανά τα χρόνια έχουμε μεταφέρει ασθενείς με αστάθεια αυχένος με ασφάλεια στον προορισμό τους, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να λάβουν ιατρική φροντίδα από τους καλύτερους ειδικούς. Χάρη στη διεθνή μας δικτύωση μπορούμε να οργανώσουμε μια αεροδιακομιδή για οποιαδήποτε διαδρομή. Επιπλέον, η συνεννόηση με την κλινική υποδοχής στο εξωτερικό είναι επιτυχής χάρη στην πολύγλωσση ομάδα μας.

Προκειμένου να διατηρούμε το κόστος όσο πιο χαμηλό γίνεται για τον ασθενή μας, προσφέρουμε την υπηρεσία «από κλίνη σε κλίνη». Συγκεκριμένα θα παραλάβουμε τον ασθενή μας με ασθενοφόρο από τον τόπο κατοικίας του και θα τον μεταφέρουμε στο αεροδρόμιο, μέχρι τις πύλες του αερασθενοφόρου μας. Μετά την προσγείωση θα περιμένει ένα ακόμα ασθενοφόρο και θα μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο υποδοχής. Φυσικά συντονίζουμε όλες τις μεταφορές και τους χρόνους άφιξης/αναχώρησης, αποφεύγοντας έτσι την περιττή αναμονή.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας