Αεροπορικό Ταξίδι με Αναιμία

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το αεροπλάνο αποτελεί το δεύτερο ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο στον πλανήτη όσον αφορά την επιβατική κίνηση. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ανελκυστήρες, οι οποίοι όμως έχουν περιορισμένο εύρος κίνησης. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί πλέον να κάνει το γύρο της γης εντός 60 ωρών αεροπορικώς, το οποίο καθίσταται δυνατό από το υψόμετρο των κατά προσέγγιση 10.000 μ. που αγγίζουν τα σύγχρονα αεροσκάφη στα ταξίδια τους. Σε τέτοια υψόμετρα η αντίσταση του αέρα είναι ελάχιστη εξαιτίας της αραιότερης ατμόσφαιρας, οπότε με τη χρήση αεριοστροβιλοκινητήρων οι αναπτυσσόμενες ταχύτητες αγγίζουν τα 1.000 χλμ./ώρα. Η αραιότερη ατμόσφαιρα όμως συνεπάγεται χαμηλότερη περιεκτικότητα οξυγόνου στον αέρα από εκείνη στο έδαφος.

αεροπορικο ταξιδι με αναιμια

Προφανώς οι επιβάτες του αεροπλάνου δεν είναι στην πραγματικότητα εκτεθειμένοι στην ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ανάλογα υψόμετρα. Οποιοδήποτε αεροσκάφος φτάνει τέτοια υψόμετρα διαθέτει έναν θάλαμο υποπίεσης, ο οποίος ρυθμίζει την ατμοσφαιρική πίεση στο εσωτερικό του και προμηθεύει τον αέρα με οξυγόνο. Η δημιουργία ενός θαλάμου, ο οποίος ρυθμίζει την ατμοσφαιρική πίεση έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε εκείνη π.χ. σε υψόμετρο 200 μ., ενώ το αεροσκάφος πετάει στα 10.000 μ., θα καθιστούσε το αεροσκάφος πολύ βαρύ.

Στην πραγματικότητα η ατμοσφαιρική πίεση στα αεροσκάφη, όταν αυτά πετάνε πάνω από τα σύννεφα, αντιστοιχεί σε εκείνη που υπάρχει σε υψόμετρα 2.500-3.000 μ. Για τους υγιείς ανθρώπους αυτό κατά κανόνα δεν αποτελεί πρόβλημα. Μέχρι τα 4.000 μ. το σώμα μπορεί να αντισταθμίσει την μειωμένη άντληση οξυγόνου με αυξημένο καρδιακό παλμό, όσοι έχουν εξασκηθεί αρκετά δε μπορούν να φτάσουν ακόμα ψηλότερα. Όταν όμως ένας επιβάτης πάσχει από αναιμία, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Εμείς από τη Medical Air Service Hellas διοργανώνουμε ειδικές αεροπορικές μεταφορές για ασθενείς με αναιμία.

Τι είναι η αναιμία;

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αναιμίας είναι η ωχρότητα που προκαλεί στους ασθενείς, αφού ουσιαστικά πρόκειται για την ελάττωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι αρμόδια για την πρόσδεση των μορίων οξυγόνου που λαμβάνονται κατά την αναπνοή, αλλά και τη μεταφορά τους στα ζωτικά όργανα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Η εν λόγω ελάττωση της αιμοσφαιρίνης οδηγεί στην έλλειψη οξυγόνου στο σώμα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί αίτιο διαφόρων υποκείμενων νοσημάτων. Η αναιμία επομένως δεν είναι αυτοτελής νόσος, αλλά πάντα αποτελεί το αίτιο κάποιας άλλης.

αναιμια

Γιατί αποτελεί πρόβλημα η αναιμία για τα αεροπορικά ταξίδια;

Όπως προαναφέρθηκε, στα συνηθισμένα αεροσκάφη επικρατεί ατμοσφαιρική πίεση αντίστοιχη με εκείνη που επικρατεί σε υψόμετρο 2.500 μ. Η περιεκτικότητα οξυγόνου στον αέρα κυμαίνεται στο 21%, δηλαδή είναι εξίσου υψηλή με εκείνη στο έδαφος, όμως το σώμα δεν δύναται λόγω της μειωμένης ατμοσφαιρικής πίεσης να λάβει τη συνηθισμένη ποσότητα οξυγόνου. Το ποσοστό κορεσμού στο αίμα μειώνεται από το 98% στο 92%.

Οι ασθενείς με αναιμία έχουν ήδη χαμηλότερα ποσοστά κορεσμού, γεγονός το οποίο οδηγεί σε επικίνδυνα ποσοστά έλλειψης οξυγόνου στο αεροπλάνο. Αυτό ευνοείται περαιτέρω και από την ξηρότητα του αέρα στο αεροπλάνο. Το μειωμένο ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα προξενεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερο οξυγόνο. Η καρδιά των ασθενών με αναιμία προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνου αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, επομένως και τον αναπνευστικό ρυθμό. Εν τέλει αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ολική κατάρρευση του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος, ακόμα και σε καρδιακή ανακοπή.

Ξαφνική Διάγνωση για Αναιμία στο Εξωτερικό: Τι μπορώ να κάνω τώρα;

Σε περιπτώσεις ασθένειας ή ατυχήματος κατά τη διάρκεια ταξιδιού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκύψει αναιμία, είτε λόγω αυξημένης αιμορραγίας, εσωτερικής ή εξωτερικής, είτε λόγω μολύνσεων. Έτσι το προγραμματισμένο αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να αποτελέσει κίνδυνο. Αν πρόκειται για μικρές διαδρομές, η επιστροφή μπορεί να γίνει με αεροασθενοφόρο, ενώ για μεγαλύτερες δυστυχώς δεν υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική. Βέβαια το αεροπορικό ταξίδι για ασθενείς με αναιμία είναι πραγματοποιήσιμο, αν γίνει στα πλαίσια μιας αεροδιακομιδής στο υψόμετρο της θαλάσσιας στάθμης.

Τι είναι η αεροδιακομιδή στο υψόμετρο της θαλάσσιας στάθμης;

Για ασθενείς με αναιμία διατίθεται από εμάς ασθενοφόρο-τζετ με ειδικό θάλαμο υποπίεσης. Έτσι καθίστανται δυνατά ακόμα και μεγαλύτερα ταξίδια, αφού η πίεση στο θάλαμο των επιβατών αντιστοιχεί σε εκείνη στη έδαφος. Ακόμα και αν το αεροσκάφος φτάνει σε υψόμετρο 9.000 μ., η πίεση της καμπίνας παραμένει στα επίπεδα που επικρατούν σε υψόμετρο 600-900 μ.

Καλύπτεται από την ασφάλεια η αεροδιακομιδή για ασθενείς με αναιμία;

Κατά κανόνα η αναιμία προκαλείται είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω ασθένειας στον ταξιδιωτικό προορισμό. Αν διαπιστωθεί από τους γιατρούς οποιασδήποτε μορφής αναιμία, το αεροπορικό ταξίδι κρίνεται ακατάλληλο για τον ασθενή. Αν πριν το ταξίδι ο ασθενής έχει κάνει ταξιδιωτική ασφάλεια που προβλέπει επαναπατρισμό, η ασφαλιστική μπορεί να αναλάβει το κόστος για την αεροδιακομιδή με ασθενοφόρο-τζετ σε χαμηλό υψόμετρο. Ειδάλλως δεν κρίνεται επιβεβλημένο, εάν στον ταξιδιωτικό προορισμό υπάρχει δυνατότητα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανάλογη με εκείνη στην πατρίδα του ασθενή, μέχρι εκείνος να αναρρώσει.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και η πιθανότητα η ασφάλεια να αναλάβει το κόστος μόνο αν η ανάρρωση της αναιμίας προβλέπεται να διαρκέσει πολύ. Αφού η ασφάλεια αναλαμβάνει το κόστος για την περίθαλψη στο εξωτερικό, φυσικά μεριμνά να το μειώσει στο ελάχιστο δυνατό και αν χρειαστεί να επιστρέψει ο ασθενής στην πατρίδα του, ώστε να αναληφθεί το κόστος από άλλους φορείς, για παράδειγμα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκρίνοντας το κόστος της μεταφοράς με εκείνο της μακροχρόνιας θεραπείας, προκύπτει η πιο οικονομική λύση.

Αφού λάβουμε τον ιατρικό σας φάκελο, ξεκινάει αμέσως η διοργάνωση της αεροδιακομιδής σας χωρίς καθυστέρηση, ώστε να ταξιδέψετε γρήγορα και με ασφάλεια παρά την αναιμία.

Πόσο κοστίζει η αεροδιακομιδή ασθενή με αναιμία;

Πρόκειται για μια σημαντική ερώτηση, η οποία δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν σημαντικά ερωτήματα, όπως:

  • Τι είδους αναιμία είναι και από ποια ασθένεια προκλήθηκε;
  • Υπάρχουν εναλλακτικά αεροπορικά δρομολόγια για την επιστροφή;
  • Πόσο διαρκεί η πτήση ανάλογα με την επιλεγμένη διαδρομή;
  • Υπάρχει δυνατότητα στάσεων ή όχι;

Από αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις προκύπτουν επιπλέον ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Παραδείγματος χάριν, ποιος τύπος αεροσκάφους είναι κατάλληλος και ποια πρέπει να είναι η σύνθεση του ιατρικού πληρώματος, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη παροχή φροντίδας στον ασθενή. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να μπορέσουμε να σας υποβάλουμε μια προσφορά μη δεσμευτικού χαρακτήρα για την περίπτωσή σας, έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας.

Αεροδιακομιδή για Ασθενείς με Αναιμία από τη Medical Air Service Hellas

Δεν θα σας βοηθήσουμε μόνο με τη διοργάνωση μιας πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο, αλλά θα είμαστε δίπλα σας από την αναχώρηση από το εξωτερικό μέχρι την άφιξή σας στον τελικό σας προορισμό. Από κλίνη σε κλίνη. Στις υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνεται επιπλέον ασθενοφόρο στο εξωτερικό για τη μεταφορά σας στο αεροδρόμιο και μετά από το αεροδρόμιο άφιξης στο νοσοκομείο υποδοχής. Διαθέτουμε πολύγλωσσο δίκτυο συνεργατών, εξασφαλίζοντας έτσι την παγκόσμια εμβέλεια των υπηρεσιών μας. Με τις επαφές και το δίκτυό μας διασφαλίζουμε ότι εσείς ή οι συγγενείς σας θα επιστρέψετε σώοι και αβλαβείς παρά την αναιμία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις; Θέλετε να υποβάλετε ένα αίτημα χωρίς δεσμεύσεις; Τότε επικοινωνήστε μαζί μας καθημερινά όλο το 24ωρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας